Özel Bireyler, Büyükşehir’in ‘Mutfak Atölyesi’nde Harikalar Yaratıyor

18389820241230090100

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki Mutfak Atölyesi, özel gereksinimli bireylere hem yemek yapmayı öğretiyor hem de sosyalleşme imkanı sunuyor. Sevgi ve neşe dolu atölyede pişen yemekler, özel bireylerin özgüvenlerini ve becerilerini geliştiriyor.

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi, özel gereksinimli bireyler için umut dolu bir kapı aralıyor. Merkez içerisinde yer alan Mutfak Atölyesi ise, özel bireylerin hem el becerilerini geliştirmelerine hem de sosyalleşmelerine olanak sağlıyor.

En Lezzetli Yemekler Sevgiyle Pişiyor

Türküler ve şarkılar eşliğinde, neşe içinde yemek pişiren özel bireyler, Mutfak Atölyesi’nde harikalar yaratıyor. Önlüklerini giyip, bone ve eldivenlerini taktıktan sonra tezgah başına geçen marifetli eller, Aşçı-Usta Öğretici Durdu Gürbüz’ün rehberliğinde en lezzetli yemekleri pişiriyor. Atölyede sadece yemek pişirme becerisi değil, sofra kuralları da öğretiliyor.

Paylaşmanın ve İmece Usulünün Tadına Varıyorlar

Özel gereksinimli bireyler, pişirdikleri yemekleri yine kendilerinin hazırladığı sofrada hep birlikte yiyerek paylaşmanın ve imece usulünün tadına varıyor. Mutfak Atölyesi, özel bireylerin sosyalleşme imkanı bulduğu, paylaşmayı öğrendiği ve özgüvenlerini geliştirdiği bir ortam sunuyor.

Haftanın 5 Günü, 40’a Yakın Özel Birey Faydalanıyor

Mutfak Atölyesi’nde gün içerisinde 2 ayrı ekibe ders veriliyor. Her öğrenci haftada 1 kez bu atölyeden faydalanabiliyor. Sabah 09.00-12.30 ve öğleden sonra 13.00-15.30 saatleri arasında eğitim alan özel bireyler sayesinde, haftanın 5 günü 40’a yakın özel gereksinimli birey Mutfak Atölyesi’nden faydalanmış oluyor.

Durdu Gürbüz: “Çocuklarımız Burada Çok Mutlular”

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Aşçı-Usta Öğretici olarak görev yapan Durdu Gürbüz, “Çocuklarımız burada yemek yapmayı öğreniyorlar ve birlikte pişiriyoruz. Hem yemek yapma, hem masa kurma, hem de misafir ağırlama konularında kendi işlerini kendileri yapabilecek şekilde eğitim veriyoruz. Bundan çok mutlular, çok memnunlar ve çok neşeliler. Türkülerle, şarkılarla güzel zaman geçiriyoruz. Onlara bir şeyler katabilmek de tabi ki beni çok mutlu ediyor.” dedi.

Son atölyelerinde Yöresel Topalak Çorbası, Dövme Pilavı ve Sütlaç yaptıklarını belirten Gürbüz, menüleri çocukların isteklerine göre belirlediklerini ve atölyede sınırsız çeşit imkanı olduğunu söyledi. Gürbüz, atölyenin çocukların sosyalleşmelerine büyük katkı sunduğunu ve velilerden de güzel dönüşler aldıklarını ifade etti.

Aileler ve Özel Bireyler Memnun

Atölyeden faydalanan Cansu Coşkun’un annesi Nurşen Coşkun, “Cansu buraya gelince hayatında bir takım değişiklikler oldu ve özgüvenini kazandı. […] Büyükşehir Belediyemiz böyle bir imkân verdi bizlere ve bizler oldukça mutluyuz. Tereddüt etmeden çocuklarımızı gönderiyoruz. Çünkü başka şekilde topluma katamıyoruz. İyi ki böyle bir yerimiz var.” dedi.

Doğuştan görme engeli bulunan 19 yaşındaki Semanur Emren, “Bu korkumu Durdu Hocam sayesinde yendim. Burada tatlı ve yemek yapmayı öğreniyoruz. Arkadaşlarımın hepsini çok seviyorum, hepsi tatlılar ama en çok da Durdu Hocamı seviyorum. O’nun sayesinde ben bu gücü aldım ve her şey O’nun sayesinde oldu.” diye konuştu.

Özel gereksinimli bireylerden Büşra Güneş ise, “Burada çok güzel yemekler yapmayı öğrendim. Burayı çok seviyorum. Sevgili Durdu Hocama teşekkür ediyorum. Bize bu önemli yeri verdiği için Başkanımıza da teşekkür ederim. […] Burada çok mutluyum.” dedi.