BÜYÜKŞEHİR DESTEKLİYOR ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile yürüttüğü ve ‘Yerli Yerinde’ sloganı ile ‘Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretim Teşviki Projesi’ Anamurlu üreticilerle buluştu. Proje kapsamında Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçelerinde ikamet eden 117 üreticiye, toplam 2 bin 340 adet zeytin fidanı dağıtıldı. Törende ayrıca 88 üreticiye yüzde 70 hibeli toplam 5 bin 710 adet passiflora fidesi ve 9 mahalle muhtarlığı ile Anamur Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne hamur yoğurma makinesi desteğinde bulunuldu.
Hayata geçirdiği projeler ve sunduğu destekler ile üreticilerin geleceğe güvenle bakmasını sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile yürüttüğü ve ‘Yerli Yerinde’ sloganı ile hayata geçirdiği ‘Gıda Güvenliği İçin Yerel Tarımsal Üretim Teşviki Projesi’ kapsamında, Anamur’da zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Anamur Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen fidan dağıtım töreni kapsamında; Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta ikamet eden 117 üreticiye, toplam 2 bin 340 adet zeytin fidanı teslim edildi. 88 üreticiye yüzde 70 hibeli toplam 5 bin 710 adet passiflora fidesi, 9 mahalle muhtarlığı ile Anamur Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne hamur yoğurma makinesi desteğinde bulunuldu.
Şahutoğlu: “Katma değeri yüksek olan ürünlere öncelik veriyoruz”
Dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sorunların bilincinde olan bir belediye olduğunu söyleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele kapsamında, son 3 yılda 13 ilçemizde 161 bin 826 metre sulama borusu desteği sağladık. Başkanımız Vahap Seçer göreve geldiğinden bu yana Anamur, Bozyazı ve Aydıncık’ta 8 bin 232 metre sulama borusu dağıttık. 2023 yılında da 3 bin 600 metre daha dağıtacağız” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak girdi maliyetlerinin başında gelen fide, fidan ve soğan destekleri kapsamında Anamur, Bozyazı ve Aydıncık bölgesine özellikle alıç, avokado, ceviz, zeytin fidanı, pasiflora ve lavanta fidesi dağıtımlarının yapıldığını hatırlatan Şahutoğlu, “Yaklaşık 300 dönümlük alanda avokado dağıtımı gerçekleşti. Bu da yaklaşık 1200 ton gibi avokado yapar. Katma değeri yüksek ürünlerin bu bölgede yayılmasıyla beraber, üreticilerin birim alanda kazanmış olduğu geliri arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Tarımın her koluna destek sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sadece fide, fidan gibi ürünleri sağlamakla kalmayıp, elde edilen ürünlerin ederinde satılması amacıyla, kooperatifler aracılığıyla makine ekipman desteğinde bulunduklarını da sözlerine ekleyen Şahutoğlu, “Zeytin fidanı veriyoruz, ama üretmiş olduğunuz zeytinleri boylayarak, aslında piyasanın değerine çıkmasını hedefliyoruz. Bu amaçla zeytin boylama makinesi veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Hedefimiz sürdürülebilir projeler üretmek”
Hedeflerinin sürdürülebilir projeler üretmek olduğunu ve bu bağlamda hayvancılıkla uğraşan üreticileri de desteklediklerini dile getiren Şahutoğlu, ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin bu amaca hizmet ettiğini ifade etti. Söz konusu proje kapsamında yetiştiricilere 24 dişi ve 1 erkek olmak üzere 25 hayvan, 4 ton yem verdiklerini ve hayvanların 1 yıllık aşılarını da karşıladıklarını hatırlatan Şahutoğlu, “Böylece, üreticilerin 1 yıl içerisinde kendilerini ayağa kaldırabilecek anlamdaki tüm ihtiyaçları, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. 3 yıl içerisinde 4 bin 500 damızlık hayvanı yetiştiricilerimize dağıttık. İlk yıl ve 2. yıl 1500’er adet hayvanı satın aldık, ama 3.yıldan itibaren üreticilerimize emanet ettiğimiz küçükbaş hayvanlarımızı geri almaya başladık. Geçen sene bu sayı 556’ydı. Bu sene ise 1158 küçükbaş hayvanı üreticilerimizden alıp, yeni dağıtacağımız üreticilerle buluşturacağız. 2024 yılında da üreticilerimizden 1500 hayvan teslim alarak, bu proje kapsamında bir daha canlı hayvana para ödemeyip, projeyi kendi içerisinde sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz”diye konuştu.
Arıcılıkla uğraşan yetiştiricilere de belirli kriterler doğrultusunda temel arıcılık malzemeleri ile bal sağım çadırları dağıttıklarını kaydeden Şahutoğlu, “Ayrıca Arı Yetiştiricileri Birliği’ne bağlı ve 100 ile 300 arasında kovanı bulunan yetiştiricilere, yüzde 50 hibeli güneş enerjisi paneli dağıtımı gerçekleştireceğiz” dedi. Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı 100 ile 200 hayvan arasında küçükbaş hayvana sahip olan yetiştiricilere de, herhangi bir kurumdan güneş enerjisi paneli almamış olması koşuluyla, güneş enerjisi paneli dağıtacaklarını sözlerine ekleyen Şahutoğlu, bu sene yine Anamur, Bozyazı, Aydıncık bölgesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan yetiştiricilere yüzde 50 hibeli mısır flake dağıtımı yapacaklarını ifade etti.
Karan: “Bu projeler üretime ciddi anlamda destek oluyor”
Törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Anamur-Bozyazı-Aydıncık Koordinatörü Erdal Karan,“Başkanımız Vahap Seçer’in sosyal belediyecilik anlayışı ile başlattığı ekonomik ve sosyal kalkınma projelerinden birinde bulunmaktayız. Bu projeyi 4 yıldan beri uyguladığımız için, şu anda meyvelerini almaktayız. 4 yıldan beri sadece Anamur etrafına 300 dönüme yakın avokado fidanı dikildi. Bunun yanında damızlık koyun keçi birlikleriyle beraber yaptığımız projelerde, üretime ciddi anlamda destek oluyor ve bunun geri dönüşünü de çok güzel bir şekilde alıyoruz” dedi.
Temel: “Yapılan çalışmalar, yarınlardaki üretim için bizleri ümitlendiriyor”
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Küçük, üretmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek,“Üreticiler üretmezse, insanlar aç kalır. Bunun için, üretime sürekli katkı veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza ayrıca çok teşekkür ediyorum. Böyle güzel bir toplantıda üreticilerin, muhtarlarımızın ve bizlerin bir arada olması, yarınlardaki üretim için bizi ümitlendiriyor” dedi.
Törende Sugözü Mahallesi Muhtarı Kasım İbrahim Cedit, “Mahallemizde geçen yıl 12 kilometre asfaltımız yapıldı. Şimdi de hamur yoğurma makinesi veriliyor. Köyüm ve şahsım adına çok teşekkür ederim” diye konuşurken, Bahçelievler Mahallesi Muhtarı İbrahim Gümüş ise, “Biz de çiftçiyiz, üreticiyiz ve çiftçinin hangi şartlar altında çalıştığını çok iyi biliyoruz. Son 4-5 yılda çiftçilerin girdileri çok yüksek oldu. Desteklerinden ötürü Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, mahalle halkım ve şahsım adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sakine Aydın Çelik isimli üretici ise, “Çok mutlu oldum. Üreticiye çok güzel bir destek. Geçen yıldan beri ben de üreticiliğe başladım. Geçen yıl Avokado’ya başladık. Bu yıl da zeytin ve passiflora yapacağım inşallah. Üreticilere çok güzel destekte bulunan Vahap Seçer Başkanımıza ve Belediyemize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.