27 Kasım 2024

‘28. Mersin Arkeoloji Günleri’ Büyükşehir’in Katkılarıyla Başladı

Kültüre ve sanata yaptığı yatırımlarla şehir kültürünün zenginleşmesine katkı sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmaların hem canlandırılması hem de tarihi dokuların gün yüzüne çıkarılması için verdiği destekleri sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi’sin yanı sıra pek çok kurum ve kuruluşun destek verdiği ve her yıl İçel Sanat Kulübü tarafından düzenlenen ‘Mersin Arkeoloji Günleri’nin 28.’si başladı.

3 gün boyunca sürecek olan ve yerel idarelerle kazı ve araştırma ekiplerini buluşturan etkinlik bu yıl, ‘Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor’ temasıyla gerçekleşiyor. Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen etkinlikte Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Gitar bölümü öğrencileri program öncesinde müzik dinletisi gerçekleştirdi. Aynı zamanda etkinlikte, çeşitli kurum ve kuruluşlardan katılan temsilcilere taş plaket ödülü takdim edildi. Etkinlikte, Prof. Dr. Bilal Söğüt ‘Stratonikeia’da Koruma ve Kullanma Uygulamalarından Örnekler’ başlıklı sunum yaptı.

Etkinliğe; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Evrim ve Bedrettin Gündeş, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu,  Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Egin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Başkanı Servet Özkaya ile birlikte Mersin protokolünden pek çok isim ve sanatsever katıldı.

Etkinlikte, ‘Kent Kültürüne Katkı Ödülü’ Atilla Toroğlu, Vahap Kokulu ve Zuhal Karamehmet’e; ‘Kültürel Miras’a Katkı Ödülü’ ise, Prof. Dr. Bilal Söğüt’e takdim edildi.

Gökayaz: “21 farklı noktada kazı çalışmalarına destek veriyoruz”

Programda konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Mersin’in göçle kurulan bir kent olduğunu ve katmanlarında büyük bir kültürün yer aldığını belirterek, “Göç dalgalarının her biri bir katman yaratıyor. Bu katman sürecinin araştırılması, yapıların ortaya konulması gerçekten önemli. Bizim bütün bu yapılarda ortaya çıkan çalışmaları korumamız Mersin için büyük bir önem taşıyor” dedi. Gökayaz, Büyükşehir Belediyesi olarak 21 farklı noktada kazı çalışmalarına destek verdiklerini ve süreç içerisinde bu desteklerin artarak devam edeceğini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi’nin arkeolojik çalışmalarından da bahseden Gökayaz, “Yumuktepe’de bir ‘Arkeopark’ yapımı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Aynı şekilde Uzuncaburç’ta ‘Arkeoköy’ projemiz var, sürüyor. Gözlükule alanı ile ilgili olarak da özellikle müze alanı ile ilgili bazı çalışmalarımız var bunları yürütüyoruz. Diğer kazılarla da birebir ilgilenerek aslında onların var olan ihtiyaçlarını giderecek bir çalışma yürütmek istiyoruz” diye konuştu.

Hem kültür sanat hem arkeoloji alanında desteklerimiz artarak devam edecek”

Bireylerin ihtiyaçlar hiyerarşi sisteminin toplumlara da uygulanabileceğini aktaran Gökayaz, Büyükşehir Belediyesi olarak da çalışmalarını bu şekilde yürüttüklerini ifade ederek, “Bireylerin en temel ihtiyaçları karşılandığında daha sonra farklı ihtiyaçları ortaya çıkıyorsa toplumun aslında olabileceği, gelebileceği en güzel noktada tam anlamıyla kendini gerçekleştirebildiği, kendi doğasını yaşayabildiği, var edebildiği bir ortam yaratabilmek. Bunun için de kültür ve sanat faaliyetlerinin çok büyük bir önem arz ettiğini görmek gerekiyor. Bu anlamda da biz bu desteğimizi hem kültür sanat hem arkeoloji alanında artırarak devam etme gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmamalara desteklerinin devam edeceğini belirten Gökayaz, “İçel Sanat Kulübü’nün düzenlemiş olduğu ‘28. Mersin Arkeoloji Günleri’nin kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Buradaki çalışmalar gerçekten sunumlarla çok önemli olacak. Bu sunumlar aslında bir ortak değerlendirme ki bizlerde bu anlamda kendimizi düşen payı alıyoruz. Bu görüşmeleri yürüterek bu alanda neler yapabiliriz onlara bakıyoruz ve sürecin içerisindeki katkılarımız bu anlamda devam edecek” şeklinde konuştu.

Alkar: “Çalışmalarımıza devam ettirebilmemiz için destekler çok önemli”

Arkeolojinin ve güzel sanat dallarının gelişmesinin kentin kültür ekonomisini de zenginleştireceğini ve bu konuların daha ileriye taşınması için desteklerin çok önemli olduğunu ifade eden İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar, “Mersin Büyükşehir Belediyesi bizi hep destekliyor. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok temsilcimiz buradaydı. Onlara çalışmalarımızı ve arkeolojik kazıların nereden nereye geldiğini anlattık. Etkinliğin ikinci gününde hocalarımız kazı yerleri ile ilintili sunum yapacaklar. Son günde ise, Uzuncaburç’a gideceğiz. Uzuncaburç arkeolojik anlamda çok kıymetli. Dolayısıyla biz bu tür çalışmalarınızı yapmaya devam edeceğiz. Ama tek başımıza bunu başarmamız mümkün değil. Yönetimdeki arkadaşlarım, çalışma arkadaşlarımız, kulüp dostlarımız, kulüp üyelerimiz ve bizleri destekleyen herkes bizler için çok kıymetli” şeklinde konuştu.

Arslan: “Mersin’imizin markalaşması için bu etkinliklere daha çok ihtiyacımız var”

Mersin’de çok önemli değerlerin olduğunu belirten Mersinli iş adamı Mahmut Arslan, “Böyle bir etkinliğe katkı sunmak benim için çok önemli. Diğer iş adamlarının, sivil toplum kuruluşlarının, siyasetçilerin ve belediyelerin hepsinin bu etkinliklere sahip çıkması lazım. Bizim o kadar büyük değerlerimiz var ki… Bunların ortaya çıkarılması lazım. Şehirler böyle markalaşıyor. Mersin’inin de markalaşması için bunlara ihtiyacımız var” diye konuştu.