‘8. CNR Mersin Kitap Fuarı’nda Mersin Büyükşehir’in Standına Yoğun İlgi
Bu yıl 8.’si düzenlenen “CNR Mersin Kitap Fuarı” Mersinli kitapseverler için kapılarını açtı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı da, “8. CNR Mersin Kitap Fuarı”nda açtığı stant ile birbirinden değerli yazarları, Mersinli kitapseverlerle buluşturup, imza günleri gerçekleştiriyor.
14-22 Ekim tarihleri arasında Yenişehir Fuar Merkezi’nde açık olacak “8. CNR Mersin Kitap Fuarı”; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Valiliği, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliği ve KOSGEB desteği ile düzenleniyor.
Stantta Mersin Kent Kitaplığı’nın kitapları kitapseverlere ücretsiz hediye ediliyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi fuarda her gün 10.00 ile 20.00 saatleri arasında stant açıyor. Yazarlar; Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin Kent Kitaplığı tarafından basılan kitaplarını imzalayıp, katılımcılara hediye ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin fuarda stant açtığını gören Mersinli kitapseverler de memnuniyetlerini dile getiriyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi; Mersin Kent Kitaplığı tarafından basımı yapılan 16 yazarın 19 farklı eseri ile fuarda yer alıyor. Mersin Büyükşehir belediyesi tarafından kitapseverlere; Mersin Kent Kitaplığı’nın yetişkinler için olan kitapları ile Cumhuriyet Yayınları’nın da çocuk kitapları ücretsiz olarak hediye ediliyor.
16 yazar 19 farklı eseri ile kitapseverlerle buluşuyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin standında; Tuz Deposundan Taş Binaya ve Mersin Dedikleri Bir Limandı Aslında kitapları ile Abdullah Ayan, Yakamoz kitabı ile İhsan Toksöz, Atatürk Mersin’de kitabı ile Semihi Vural, Mersin Halkevi kitabı ile Resul Yiğit, Mersin’i Tanıyoruz kitabı ile Ali Toydemir, Can’ın Yoga Yolculuğu kitabı ile Duygu Özcanlı, Mersin’e Adanmış Bir Ömür Gazetecilik kitabı ile Fatma Aymer, Mersin Tarsus Halk Kültürü kitabı ile Turan Ali Çağlar, İnsan Dur kitabı ile Ahmet Bülbül, Antik Çağ Tarsus Olimpiyatları, Tarsus Çeşme ve Hayratları, Tarsus’ta İlk Elektrik ve Barajlar kitapları ile Uğur Pişmanlık, Deyimlerin Öyküsü kitabı ile Abdullah Toroslu, İçel Tarihi kitabı ile Rıfat Karaduman, Aydınlığa Yürüyüş kitabı ile Ali Uysal, Düşlerimden Düşenler kitabı ile Ahmet Eroğlu, Babai kitabı ile Can Çeliker ve Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendisiydi kitabı ile de Özgür Doğan Mersinli kitapseverlerle buluşuyor.
Özbaş: “Kitap standımıza ilgi çok iyi”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayınlar Şefi Belgin Özbaş, standa ilginin yoğun olduğunu söyleyerek, “Bu yıl 8.’si düzenlenmekte olan Kitap Fuarı’na yoğun ilgi var. Bizim standımıza da ilgi bayağı iyi. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bastırdığımız yerel yazarlarımızın kitaplarını fuarda vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hediye ediyoruz. Bu kitapların içinde çocuklarımıza verdiğimiz hediye hikaye kitaplarımız da var. Hem vatandaşlarımıza hem çocuklara kitapları sevdirmek, Mersin’i tanıtmak ve belediyemizin bu tür imkanlarından faydalandırmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Vural: “Mersin kitaplığının kurulması konusunda belediyelerin şimdiye kadar yapmadığı bir şey yaptınız”
Yazar Semihi Vural, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yayın konusundaki titizliğini çok beğendiğinden söz ederek, “Yoğun olarak şimdiye kadar Mersin’in görmediği kadar fazla kitap basıldı. Bir Mersin kitaplığının kurulması konusunda belediyelerin şimdiye kadar yapmadığı bir şey yaptınız. Bundan evvelki belediye başkanlığı 30 kadar kitap basmıştı, şimdi neredeyse sayıları 100’e yaklaştı. Her türlü takdirin üzerinde, genç bir ekipsiniz, konuları paylaşıyorsunuz, ulaşım konusunda yardımcı oluyorsunuz. Kitap kapakları şu anda tam da benim istediğim gibi okunur, düzgün, anlaşılır kitaplar oldu. Hele benim bu ‘Atatürk Mersin’de’ kitabım gerçekten güzel. Son çıkan 10 kitabın kapaklı tematik olarak birbirine benzer şekilde yayınlandı. Bu da takdir edilecek bir şey” dedi.
Kitapseverlerle bir araya gelmeyi çok sevdiğinden söz eden Vural, “Bu kitaplar Mersin için, bir kent kitaplığı için çok önemli ve değerliler. Sayılarını artırmanızı dilerim. Bir kent kitaplığı kentin aydınlık yüzüdür. Mersin; Türkiye’nin en rahat yaşanan, en uygar kentlerinden bence birincisi. Mersin’i her zaman yaşanacak bir yer olarak görüyorum. Belediyemizin bu çalışmalarını beğeniyorum. Çünkü her tarafa yetiyor. Bir telefon ettiğiniz zaman Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, karşınıza bir sorumlu çıkıyor, konuyla ilgileniyor ve sonuçta size geri dönüp ne yapılıp, ne yapılmadığını, olanakları ve yapılanları size anlatıyor. Bu bana göre çok önemli bir şey” diye konuştu.
Yiğit: “Mersin’in kültürüne, tarihine ışık tutma adına böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik”
Yazar Resul Yiğit de, Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin Halkevi kitabını bastığından söz ederek, “Bu çalışmamızın yayınlanmasında Vahap Bey’in çok büyük katkısı oldu. Sağ olsunlar yardımcı oldular. Mersin’in kültürüne, tarihine ışık tutma adına böyle bir çalışmayı gerçekleştirdik. Kitap okumanın önemi çok farklı. Bunu başarabilen uluslar bir yerlere geldi. Hayatta başarılı olabilmek için gerçekten okumak, okuduğunu anlamak ve ona göre hareket etmek gerekir. Bunu yapan ulusların bir yerlere geldiğini görüyoruz ama toplum olarak biz pek kitap okumuyoruz. Maalesef internet ve sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla beraber kitap okuma oranımız bayağı düştü. Bu fuarın bir katkı sunacağını düşünüyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin biz yazarlara destek olması, Mersin’in kültürüne, tarihine ışık tutma adına bir şeylerin yapılmış olması gerçekten çok değerli. Vahap Bey’i ve Büyükşehir Belediyesi’nin takdir ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Toksöz: “Büyükşehir Türkiye çapında bir kültür hizmeti yapıyor”
Yazar İhsan Toksöz ise, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kent kültür ve sanat yaşamına büyük katkıda bulunduğunu belirterek, “Kitap fuarları büyük önem taşıyor. Her konudan kitaba okurlar burada kavuşabiliyorlar. Bu her kentte nasip olmayan bir kültür sanat hizmeti. Gelişerek sürdürüleceğine inancım tam. Bu konuda da benim katkım ne olabilirse sürdüreceğim. Kentin kültür ve sanat yaşamına katkı verecek her şeyde ben de varım” dedi. Büyükşehir’in Türkiye çapında bir kültür hizmeti yaptığına dikkat çeken Toksöz, “Türkiye çapında bir çalışmanın ürünlerini izliyoruz. Büyük yayın evlerinde bile bu kadar çeşitli ve sadece kent kültür ve sanatına odaklanan kitaplar bulunmuyor. Umarım bu sürdürülür ve kentlilerimiz kentlerinin değerini okuyarak öğrenirler” ifadelerine yer verdi.
Ayan: “Mersin sanatının nasıl evrildiğini, geliştiğini ve büyüdüğünü anlatmaya çalıştım”
Büyükşehir Belediyesi’nin standında imza günü düzenleyen Yazar Abdullah Ayan, kitaplarının içeriğini anlatarak, “Kitaplarımdan birisi; ‘Mersin Dedikleri Bir Limandı Aslında’. Mersin ve benim Mersin’e bakışımı da özetleyen bir kitap. ‘Tuz Deposundan Taş Bina’ya da çok büyük emek verdiğim bir kitap oldu. İlyas Halil’in Akkahve döneminde Mersin sanatının nasıl evrildiğini, nasıl geliştiğini, nasıl büyüdüğünü anlatmaya çalıştım” dedi.
Bozkurt: “Günümüzde en çok ihtiyacımız olan şey insanların kültürel yoksunluğunun giderilmesidir”
Kitapseverlerden Ertuğrul Bozkurt da, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin standını çok beğendiğini ifade ederek, “Mersin ile ilgili güzel kitaplar yazılmış. Onları inceledim. Semihi Bey de buradaydı, sağ olsun ilgilendi, imzasını attı, biraz da sohbet ettik. Bu iyi bir çalışma. Sadece kitapla ilgili değil; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin birçok alanda çok ciddi ve güzel hizmetleri var. Önemli olan bunları aktarabilmek, bunları halka gösterebilmek. Sadece Mersin merkezde değil, ilçelerde de yapılması gereken etkinlikler bunlar. Çünkü günümüzde en çok ihtiyacımız olan şey insanların kültürel yoksunluğunun giderilmesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi sadece kültürel anlamda değil, sosyal anlamda yaptığı aşhaneleriyle, misafir evleriyle, konuk evleriyle, spor alanlarıyla ve çocuklara verilen yemeklerle de bunu yapıyor” dedi.
Yedigül: “Aktif bir belediyemiz var”
Kitap fuarına gelen kitapseverlerden Nurperi Cömert Yedigül ise, “Stant gerçekten çok güzel. Ben de Semihi Bey ile az önce tanıştım ve imzalı kitabını da aldım. Güzel bir kitap. Atatürk’ümüzün Mersin’e gelişini anlatan derlenmiş bir kitap. Herkesin hem okumasını tavsiye ederim hem de CNR’a gelip bu güzel kitaplardan yararlanmasını dilerim. Keyifli, güzel ve yoğun bir gün. Aktif bir belediyemiz var. Hem gençlerimize hem çocuklu ailelere çok güzel etkinlikler yapılıyor. Bu da onlardan biri zaten. Biz zaten çalışmaları hem yakinen takip ediyoruz hem de dahil olmaya çalışıyoruz. Özellikle ben çocuklu bir anne olarak çocuğumla bütün etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Herkesin eline, emeğine sağlık. Biz çalışmalardan memnunuz” diye konuştu.
Kılıç: “Kent hafızasını çok önemsiyoruz”
Kitapseverlerden Doktor Ünal Kılıç da, “Semihi Vural bir kent hafızası, bizim için çok kıymetli. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu faaliyetlere de çok ama çok teşekkür ediyoruz. Kent hafızasını çok ama çok önemsiyoruz. Bir ulus olabilme bilincinin varlığı kent hafızasıyla anlamlı oluyor. O yüzden hem Semihi Vural ile bizi tanıştırdığınız ve karşılaştırdığınız için hem de yayınlarınız için çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Çankaya: “Çok donanımlı, her çeşit kitap var”
Fuarı gezmeye gelen kitapseverlerden Olgu Taşkın Çankaya, kitap okumayı ve fuarları çok sevdiğini söyledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin standını da değerlendiren Çankaya, “Burada bulunduk, yazarlarımızla tanıştık, kitaplarını aldık, imzalattık. Gerçekten çok donanımlı, her çeşit kitap var. Çocuklardan büyüklere kadar geniş bir kitleye hitap etmiş, tebrik ediyorum. Bu anlamda çok kıymetli” diye konuştu. Çankaya, Büyükşehir Belediyesi’nin yazarları desteklemesine de, “Tebrik ediyorum. Çünkü yazarlık gerçekten zor bir meziyet. Kolay değil ve desteklenmesi de gerekiyor. Özellikle bu pahalılık döneminde kitapların da fiyatlarının artışıyla beraber yazarlarımıza bu anlamda destek sağlanması gerçekten çok güzel” ifadelerini kullandı.