Büyükşehir’den Yine Bir İlk: Patili Dostlara Mama Üretim Ünitesi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Kaşlı Geçici Havyan Bakımevi’nde yine bir ilk gerçekleştirilerek, kompost teknolojisiyle can dostlar için mama üretimine başlandı. Bakımevi’ne kurulan mama üretim ünitesi sayesinde, farklı kurum ve kuruluşlardan gelen fazla yemekler mamaya dönüştürülüyor. Köpeklerin tamamına yetecek kadar üretim yapabilme kapasitesine sahip ünitede üretilen mamalar, patili dostlar tarafından afiyetle yeniyor.
12-18 saat aralığında 600 kg mama üretimi yapılabiliyor
1 adet kırıcı makine, 2 adet 500’er litrelik kompost makinesi, 1 adet pelet makinesi ve 1 adet fırından oluşan ünite sayesinde, günlük toplanan yaklaşık 2 ton yemekten 600 kilogram kadar mama üretimi yapılabiliyor. Toplanan yemek miktarına bağlı olarak değişebilen üretim, Bakımevi’nde yaşayan patili dostların 2 günlük öğün miktarını karşılıyor.
1 yemek toplama aracı ve 2 personelle, yemekhane hizmeti olan farklı kurum ve kuruluşlardan gün içerisinde toplanan yemekler, Bakımevi’ne getiriliyor. Önce, içerisinde hayvanların tüketemeyeceği büyüklükteki ekmekler ile kanatlı ve küçükbaş hayvan kemikleri kırıcı makine yardımı ile yenebilecek boyutlara ayrılıyor. Ardından yemeklerle birlikte kompost makinesine aktarılıyor. Kompost makinesinden çıkan yemekler, şekil verilmek üzerine pelet makinesine veriliyor. Son olarak, üretilen mamaların uzun süre muhafaza edilebilmesi için 3 kattan oluşan raylı sistemli fırın yardımı ile kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Tüm bu işlemlerin sonunda, bir hafta süre ile bozulmadan muhafaza edilebilen mama üretimi gerçekleştirilmiş oluyor.
Kompost makinesine aktarılan yemek miktarı ve içeriğine göre, yaklaşık 12-18 saat aralığında yapılan üretimin ardından, köpeklerin yiyebileceği kıvamda ve rasyonda (bir evcil hayvanın 24 saat içinde tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan tüm yemler ve bunlara ait karışım oranları) mama elde ediliyor. Özellikle yaz aylarında toplanan yemeklerin, bozulmadan ve israf olmadan tüketilmesi adına son derece önemli olan ünite sayesinde, mama maliyeti de en aza indiriliyor.
Şahutoğlu: “Günlük 2 tona yakın yemek topluyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu; kamu kurumlarından, üniversitelerden, adliyeden, otellerden ve restoranlardan günlük olarak 1,5-2 tona yakın yemek toplayarak, bu yemekleri bakımevindeki patili dostlara ulaştırdıklarını aktardı. Yemek toplama işleminde bir araç ve 2 personel ile çalıştıklarını söyleyen Şahutoğlu, yaz aylarında toplanan yemeklerin ise aynı gün tüketilmesine oldukça dikkat ettiklerini belirterek, “Özellikle yaz aylarında topladığımız yemekleri aynı gün yediriyoruz. İkinci güne kalması ve dostlarımızla paylaşmamız mümkün değil” dedi.
“Canlarımızın bunu çok severek yediğini fark ettik”
Mama üretim ünitesinin aşamalarından da söz eden Şahutoğlu, “Önce bir kırıcıdan geçiriyoruz, sonra kompost halini alıyor. Komposttan sonra pelet makinesi ve peletten sonra da kurutma yöntemiyle beraber, aynı gün tüketilmesi gereken yemekleri bir hafta yenilebilecek hale getiriyoruz. Toplamış olduğumuz yemekleri tekrar değerlendirme imkânı buluyoruz. Denemelerimiz sonucunda canlarımızın bunu aslında çok severek yediğini de fark ettik” diye konuştu.
“Mama ihtiyacını düşürüp, tasarruf sağlıyoruz”
Yemek toplama uygulamasını bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlattıklarını da sözlerine ekleyen Şahutoğlu, “Uygulama sayesinde, bakımevimizde yaşayan canlarımızın daha çeşitli yemek yemelerini sağlıyoruz. Aynı zamanda da sıfır atık kapsamında bakıldığında; restoranlarda, otellerde, kamu kurumlarının yemekhane bölümlerinde boşa gidecek yemeklerin de değerlendirilmesini sağlıyoruz. Aldığımız makineyle oluşturduğumuz mamayla da, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin mamaya harcamış olduğu para ya da mama ihtiyacını bir nebze de olsa düşürmüş olup, tasarruf sağlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdi.