27 Kasım 2024

HDP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyon üyesi Rıdvan Turan, Türkiye’de yangın sonrası ağaçların belirli sermaye gruplarına değerinin çok altında satıldığını iddia ederek Meclise araştırma önergesi verdi

HDP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyon üyesi Rıdvan Turan, Türkiye’de yangın sonrası ağaçların belirli sermaye gruplarına değerinin çok altında satıldığını iddia ederek Meclise araştırma önergesi verdi.

 

Türkiye’nin orman varlıklarının küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkisinin yanı sıra ulusal ve uluslararası sermayenin tehdidi altında olduğunu vurgulayan Turan, “Türkiye Ormancılar Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre 1980-2020 arası tarihlerde yaklaşık 748 bin hektar ormanlık alan özel şahıs ve şirketlere verilmiştir. AKParti’nin iktidar olduğu son yirmi yılda ise yaklaşık 500 bin ormanlık özel şahıs ve şirketlere tahsis edilmiştir. Yine aynı yıllar arasında 620 bin hektar orman “2B arazi” kapsamında milli orman varlığının dışına çıkarılarak, satılmıştır. Bu verileri dikkate aldığımızda AK Parti’nin iktidar olduğu yıllarda, orman varlıklarının özel şirket ve şahıslara verilmesi yasal düzenlemelerle basitleştirildiğini rahatlıkla görebiliriz.” dedi.

 

“Yaklaşık 200 bin hektarlık ormanlık alan yandı”

 

1956 yılında ilk çıkarılan 6831 sayılı kanunun 2020 yılına kadar toplamda 46 defa değiştirildiğini ve bu kanunda değişikliklerin 27 tanesinin son yirmi yılda AK Parti iktidarı tarafından değiştirildiğini ifade eden Turan, “İktidar tarafından yapılan yasal düzenlemelerle Türkiye’nin orman varlıkları sermayenin hedefi haline gelmiştir. 2003-2020 yılları arasında AK Parti tarafından çıkarılan yasal düzenlemelerle yaklaşık 6,5 milyon dönüm ormanlık alan hukuksal olarak orman niteliğinden çıkarılmıştır. 2021 yılı Türkiye’de meydan gelen orman yangınlarında yaklaşık 200 bin hektarlık ormanlık alan yanmıştır. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında orman yangın sayısı ortalama bin 471 iken yanan ormanlık alan 8 bin 514 hektarlık alan yanmıştır. 2020 yılında 3 bin 399 orman yangın sayısı çıkmış ve yaklaşık 20 bin 917 hektarlık ormanlık alan yanmıştır. AK Parti iktidar olduğu son yirmi yılda orman yangınlarına karşı kapsamlı önlemler alınmamış, orman yangın söndürme konusunda etkili olan uçak, helikopter gibi araçların sayısı artırılmamıştır. Hatta 2021 ağustos ayında meydana gelen orman yangınlarında çalışır durumdaki uçaklar arızalı gerekçesi ile uçurulmamıştır.” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye’nin orman varlıkları tehdit ile karşı karşıya”

 

AK Parti’nin ormanlar konusundaki temel politikasının, ormanlık alanların sermaye gruplarına rant olarak peşkeş çekilmesi olduğunu söyleyen Turan, “Özellikle yanan ormanlık alanlarındaki ağaçların ivedilikle satılması ve sağlıklı ağaçların orman gençleştirmesi adı altında yok edilmesi gibi uygulamalar AK Parti tarafından bir teamül haline getirilmiştir. Öyle ki yazılı ve görsel medyada 2021 yılı ağustos ayında meydana gelen orman yangınlarından sonra metreküpü 2 bin 500 TL olan ağaçların, metreküpü 100 TL’den satılması iddiası, Türkiye’nin orman varlıklarının siyasi erk aracılığıyla nasıl bir tehdit ile karşı karşıya olduğunu gözler önüne sermektedir. Türkiye’de son yıllarda orman yangılarının artmasını nedenlerini araştırmak, ormanlık alanların yasal olarak orman vasfından çıkarılmasının hangi şirket veya kişiler lehine düzenlendiğinin soruşturulması ve orman varlığının ciddi biçimde azalmasını önleyici politikaların uygulanması, yanan ormanlık alanlardaki ağaçların kimlere, nasıl ve hangi koşullarda satıldığını tespit etmek ve  Türkiye orman varlığının insan eliyle yok edilmesini engellemek amacıyla meclis araştırmasını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.