15 Ocak 2025

Patili Dostlar Büyükşehir Sayesinde Sağlıklı ve Güvende

patili-dostlar-buyuksehir-sayesinde-saglikli-ve-guvende-1jpg-63142020250113090521

Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarından yaban hayvanlarına kadar tüm canlılara güvenli ve sağlıklı bir yaşam ortamı sunma hedefiyle 2024 yılında da önemli çalışmalara imza attı. Kaşlı, Silifke ve Bozyazı’da hizmet veren üç geçici hayvan bakımevi, binlerce sokak hayvanına sağlık, bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunarken, hayvanseverlerle iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdü.

2024’te 9.744 Sokak Hayvanına Kucak Açıldı

Geçtiğimiz yıl 9.744 sokak hayvanının giriş yaptığı bakımevlerinde, 6.437 hayvan kısırlaştırılırken, 7.500 hayvana kuduz ve karma aşı uygulaması yapıldı. Özellikle Büyükşehir’in Ağustos ayında başlattığı “Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehir’den” kampanyasıyla, sahiplendirme çalışmaları hız kazandı. 2024’ün ilk 8 ayında 550 hayvan sıcak yuvasına kavuşurken, yıl boyunca toplam sahiplendirme sayısı 1.017’ye ulaştı.

Mama Desteği Artırıldı

Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için mama desteğini artırdı. 2023’te 172 bin kilogram mama desteği yapılırken, bu rakam 2024’te 192 bin kilograma çıkarıldı.

‘Patiköy’ Projesiyle Doğal Yaşam Alanları

Sokak hayvanlarının güvenli ve doğal bir ortamda yaşamalarını hedefleyen “Patiköy” projesi de büyük ölçüde tamamlandı. Silifke’de 15, Kaşlı’da 30 dekarlık alanlarda hayata geçirilen proje kapsamında, hayvanlar için ırk, vücut büyüklüğü ve mizaçlarına uygun şekilde dizayn edilen alanlar oluşturuldu. Otomatik suluklar, yemlikler, serinleme havuzları, kulübeler ve doğal mağaralar gibi özellikler sayesinde hayvanların ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanıyor.

“Sahiplenene Ücretsiz Hizmetler”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine yönelik uygulamalarını anlattı:
“Sahiplendirme sonrası 2 yıl boyunca mama desteği, parazit ilaç uygulaması, pet kuaför hizmeti ve kuduz aşısı ücretsiz olarak sağlanıyor. Eğer sahiplendirme yavru ve kısırlaştırılmadan önce yapıldıysa, ücretsiz kısırlaştırma işlemi de sunuluyor.”

Hayvanseverlere Yeni Eğitim ve Destekler

2025 yılı itibarıyla hayvanseverlerin gönüllü katkılarına yönelik yeni düzenlemeler getirileceğini belirten Yıkılmaz, Ocak ayında eğitim programı başlatacaklarını duyurdu. Bu programda gönüllülerin katkıları dikkate alınarak mama desteği yapılmaya devam edilecek.

Kedi Kısırlaştırma Merkezi Hizmete Girdi

Mezitli ilçesinde yapımı tamamlanan kedi kısırlaştırma merkezi de hayvanseverlere hizmet vermeye başladı. Vatandaşlar, ‘Teksin’ uygulaması üzerinden randevu alarak, bakımevine gitmeden kısırlaştırma işlemlerini ücretsiz şekilde gerçekleştirebiliyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarıyla ilgili örnek çalışmaları, hayvanseverlerin büyük takdirini kazanıyor. Belediye, 2025 yılında daha fazla hizmet sunarak sokak hayvanlarına yönelik duyarlılığını artırmayı hedefliyor.