27 Kasım 2024

ÇOCUK YOKSULLUĞUNA BİR YORUM

KÖTÜ GİDEN EKONOMİ AİLELERİ, AİLELER ÇOCUKLARINI, ÇOCUKLARIN BU DURUMU İSE GELECEĞİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!!!! ZİNCİR HALİNE GELİYOR. ÇOCUKLAR SAĞLIKLI GELİŞEMİYOR. BÜYÜYEMİYOR. STRES ALTINDA YETİŞİYORLAR!!! ÇOCUK YOKSULLUĞU, ÇOKLU HAK İHLALLERİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR!!! ÇOCUKLARIN NEDEN HUZUR HAKKI YOK? BİR DE BÖYLE SORALIM. ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA BU KONUNUN ELE ALINIP ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.
Yonca Yiğit Çocuk Gelişimci

“KÖTÜ GİDEN EKONOMİ AİLELERİ, AİLELER ÇOCUKLARINI, ÇOCUKLARIN BU DURUMU İSE GELECEĞİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!!!!
ZİNCİR HALİNE GELİYOR. ÇOCUKLAR SAĞLIKLI GELİŞEMİYOR. BÜYÜYEMİYOR. STRES ALTINDA YETİŞİYORLAR!!!
ÇOCUK YOKSULLUĞU, ÇOKLU HAK İHLALLERİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR!!! ÇOCUKLARIN NEDEN HUZUR HAKKI YOK? BİR DE BÖYLE SORALIM. ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA BU KONUNUN ELE ALINIP ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.”

 

 

Çocuklar dünyaya fizyolojik ihtiyaçlar kapsamında tamamen bağımlı bir birey olarak gözlerini açarlar. Bu ihtiyaçların içinde sadece maddi kaynaklarla alınacak unsurlar yoktur. Sevgi ve güven bağlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesine muhtaç birer birey olarak karşımızda çıkarlar. Ancak bu durumların karşılanması ailenin sosyo-ekonomik refah seviyesinin ne kadar iyi olduğu ile de bağlantılı bir durumdur. Akşamları bugün ‘ ne yemek yapacağız ‘ demek yerine ‘ bugün yemek yapabilecekmiyiz ‘ diyen ebevenlerin yaşadığı sıkıntı ve stresle başlıyor her şey aslında. Çünkü karın açlığı çocuklarına ‘ bugün nasılsın, birlikte bir şeyler yapalım mı? ’ demenin önüne geçiyor.
Yeterli ve dengeli beslenemeyen, sosyal açıdan etkinliklere katılamayıp bir birey olmayı unutup sadece yaşayabilmek için sürekli çalışmak zorunda kalan aileler çocukların fizyolojik ihtiyaçlarının yanında sosyal gelişimlerini destekleyici girişimlerde de bulunabilmesi pek de mümkün görünmüyor.
Özellikle bilişsel gelişimlerini destekleyici gıdalara çocukların erişmesi sosyo-ekonomik açıdan zor durumda olan aileler tarafından karşılanamıyor. Oyun ve oyuncak yoksunluğu geleceğin konusu haline gelebilir. Mesela ben bir oyuncak araba veya oyuncak bebek alırken acaba bunların yerine bir kilo tavuk alsam mı diyen anne babalar da görmeden değil.
KÖTÜ GİDEN EKONOMİ AİLELERİ, AİLELER ÇOCUKLARINI, ÇOCUKLARIN BU DURUMU İSE GELECEĞİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!!!!
ZİNCİR HALİNE GELİYOR. ÇOCUKLAR SAĞLIKLI GELİŞEMİYOR. BÜYÜYEMİYOR. STRES ALTINDA YETİŞİYORLAR!!!
ÇOCUK YOKSULLUĞU, ÇOKLU HAK İHLALLERİNİ BERABERİNDE GETİRİYOR!!!
Çocuk yoksulluğunun birçok hak ihlalini bünyesinde barındıran, önlenememesi ve önüne geçilememesi hâlinde yaşam boyu sağlık, eğitim ve gelişim alanları gibi durumlarda olumsuz kalıcı etkiler bırakan bir sorun olduğunu ve olmaya devam edeceğini söylemekte fayda görüyorum.
YETERLİ GELİŞİM DESTEĞİ SAĞLAYACAK UYARICILARA MARUZ KALACAĞINA ÇOCUKLAR EVDE ENDİŞE İÇİNDE OLAN AİLELERİNDEN EKONOMİ DİNLER HALE GETİLİYOR. MİNİKLER YAKINDA BEN EKONOMİSTİM DERSE ŞAŞIRMAYACAĞIM.
Eklemek istiyorum, bir daha çocukluk dönemi yaşamayacak bir çocuğun sosyal medyadaki sokak röportajında muhabirin ‘ Geçinebiliyor musunuz? ’ sorusuna ‘ Ekonomi çok kötü ’ demesine artık şaşırmıyorum. Bu konuşmaya dair üzüldüğüm noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Gelecek hayalleri ve yeteneklerinden, akran ilişkilerinden ve oynadığı oyunlardan konuşması gerekirken bir çocuğun, 8 yaşındaki bir çocuğun… Babam sabah 7den başlayıp akşam 12ye kadar çalışıyor onu hiç göremiyorum demesini ben haksızlık olarak görüyorum.
ÇOCUKLARIN NEDEN HUZUR HAKKI YOK? BİR DE BÖYLE SORALIM. ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA BU KONUNUN ELE ALINIP ARAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.