27 Kasım 2024

Diyetisyen Helin Ilgın Demirci, yazılarıyla artık Çamlıbel Medya’da

Diyetisyen Helin Ilgın Demirci, sağlıklı yaşam ile ilgili yazılarıyla artık Çamlıbel Medya’da.  Yazılarından  önce  Demirci ile bir röportaj gerçekleştirdik. Bizlere kendinden ve mesleği hakkında bilgi verdi.

İşte o  röportaj:

1. Öncelikle okuyucularımıza kendinizden ve firmanızdan bahsedebilir misiniz?

Merhaba,  Ben Diyetisyen Helin Ilgın Demirci. 23 yaşındayım. Bu sene Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Çeşitli kamusal ve özel hastanelerde, kliniklerde stajlarımı tamamladım. Adölesan, yetişkin, gebelik, emziklilik döneminde beslenme, hastalıklarda beslenme tedavisi, sporcu beslenmesi alanlarında danışmanlık veriyorum. Şu an Mersin’de Bade Beauty Estetik ve Güzellik Merkezi’nde danışmanlık vermekteyim. Hazırladığım kişiye özel, sürdürülebilir beslenme planlarını bölgesel incelme aletler ile destekliyoruz.

2. Diyet nedir? Sağlık açısından olumlu ve olumsuz yanları nelerdir?

Diyet aslında bireyin tükettiği ve tüketmediği besinlerin tümüdür. Yaşa, boya, cinsiyete, kan değerlerine, kronik hastalık durumuna, metabolizma hızına, fiziksel aktivite sıklığına, genetik faktörlere, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına göre bireyin vücudunun ihtiyacı olan besinleri doğru porsiyonlarla tüketmesi için diyetisyenlerin oluşturduğu listelerdir. Yani diyeti, diyetisyen yazar ve diyet kişiye özeldir. Diyet, aç kalmak demek değildir. Sevdiğiniz ve vücudun ihtiyacı olan besinleri tüketip, doğru beslenme davranışları geliştirip, düzenli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Hayatın bir süreci değil, bütünüdür.
Doğru oluşturulan listelerle sağlıklı kilo kaybı ya da kazanımı sağlanarak kronik hastalıkların önüne geçilebilir, yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte hasta yükü, ilaç kullanımı azalabilir. Daha sağlıklı bireyler yetişir ve daha sağlıklı bir toplum gelişir. Bu noktada moda diyetler yolumuza taş koyar. Kişinin komşusundan duyduğu listeleri uygulaması ya da sırf popüler olduğu için vücudunu bazı besin gruplarından mahrum etmesi ya da sadece tek besin grubuyla beslenmesi, kısacası bilinçsiz yapılan ve beslenme uzmanları tarafından kişiye özel oluşturulmayan her liste sağlık için bir tehdittir. Özellikle gebelik, emziklilik, kronik hastalık durumları gibi gereksinimlerin değiştiği koşullarda listenin kişiye özel olması çok daha fazla önemlidir.
Doğru yapılan diyetin sağlık açısından olumsuz yanı yoktur. Ancak bilinçsiz yapılan komşu diyeti, şok diyetler, diyete başlar başlamaz karbonhidratları hayatından çıkartıp ekmeği kesmek, ( ekmek yemeyip, pilav ve makarna tüketmek…)yetersiz karbonhidrat, yetersiz protein alımı; sinirsel iletim ve regl döngüsünde önemli yeri olan yağları tüketmemek gibi davranışlar metabolizmayı yavaşlatır, kas kaybına neden olur, kaş yaparken göz çıkarmış olursunuz.

3. Obezitenin arttığı bir dönemdeyiz. Özellikle insanların hayat telaşı nedeniyle fast food kültürüne yönelmesi de obeziteyi tetikleyen en önemli etkenlerden. Bu konuda önerileriniz nelerdir?

Öncelikle fast food gıdaların neden bu kadar tercih edildiğini konuşalım. İş yerinize, evinize yakın olan her yerde bulunması, hızlı hazırlanması, tüketim ve taşıma kolaylığı. Yani her açıdan çok pratik ama sağlığa olan etkilerini düşündüğümüzde buna değer mi ? Tartışılır. Hiç fast food tüketmeyin demiyorum. Her gün tüketmeyin. Dışarda yemek yemek, bir şeyler içmek sosyal hayatın bir parçası. Sürdürülebilir beslenmede de kendimizi sırf sağlıklı beslenmek için eve kapanmayacağız.
Peki ne yapacağız ? Dışarda besin seçimlerimizi değiştireceğiz ( dürüm yerine servis isteyip porsiyon kontrolü sağlamak gibi) , vaktimiz varsa evde kendi öğünlerimizi hazırlayıp yanımızda taşıyacağız marketlerde satılan hazır ama temiz içerikli gıdalara yöneleceğiz. Zaman zaman fast food da tüketeceğiz çünkü sürdürülebilir beslenmede yasak yok. Denge var.