Başkan Özyiğit, Yenişehir’in deprem eylem planı hakkında bilgi verdi
Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mart Ayı 1.Birleşimi Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında yapıldı. Mecliste konuşan Başkan Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak hazırladıkları deprem eylem planı hakkında bilgi verdi.
Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ve canlı olarak yayınlanan Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Mart Ayı 1.Birleşiminde gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 4 aşamadan oluşan deprem eylem planını meclis üyeleri ve vatandaşlarla paylaştı. Mersin’in birinci derece deprem bölgesi olmadığını ancak 60-70 yıllık binalar ve zemin nedeniyle kaygı içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Özyiğit,yerinde dönüşüm ve bölgesel dönüşüm anlamında hızlı adımlar atmak zorunda olduklarını kaydederek, Eğriçam Mahallesi için hazırladıkları kentsel dönüşüm projesinin Mayıs 2018’den bu yana Bakanlıkta beklediğine dikkat çekti. Özyiğit,“Depremin üzerinden bir ay geçti, yaraları sarmaya çalışıyoruz. Hem Yenişehir Belediyemiz hem de Büyükşehir Belediyemiz çalışmalarını sürdürüyor. Kentimizde güvensiz bina bırakmayana kadar ortaklaşa çalışmaya devam edeceğiz. Evet, Mersin birinci derece deprem bölgesi değil, üçüncü derece deprem bölgesi ama bölgede olan depremlerden olumsuz etkilenen, 60-70 yıllık ve daha eski yıllarda yapılan binaların bizleri kaygılandırıyor. Özellikle sahile yakın bölgelerde zemin problemi ile karşı karşıyayız. Buralarda yerinde dönüşüm ve bölgesel dönüşüm anlamında hızlı adımlar atmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. 2018 yılının Mayıs ayından bu yana Eğriçam Mahallemiz için müracaatımız Bakanlıkta bekliyor. O imzayı almış olsaydık emin olunki Pozcu, Gazi, Palmiye ve Pirireis bölgelerimiz için de şimdiye kadar adım atmış olurduk. Ama daha ilk adımda tıkanınca bu yıla kadar gelen süreçte bu dönüşümleri gerçekleştiremedik. Bundan sonra amasız, fakatsız bu işlemleri yapacağız.” dedi.
“Neye mal olursa olsun bütün kaçak binaların yıkılacağının hem sözünü veriyorum hem taahhüdünü veriyorum.”
Meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği yapılacağını belirten Başkan Abdullah Özyiğit, deprem eylem planı hakkında şunları söyledi: “Deprem eylem planımız için bölgedeki hem üniversitelerle hem odalarla yaptığımız toplantılarla birinci aşamada deprem riski yüksek yapıların tespiti ve hasar derecesine göre sınıflandırılmasını yapacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin uyguladığı tespit yöntemini uygulayacağız. İkinci aşamada imar planında dönüşümü sağlayacak ve binaların güvenliğini artıracak kararlar alınmasını sağlayacağız. Jeolojik etütler ki bu güne kadar tabi ki her binanın yapımında bir jeolojik etüt imzası var ama bunların çok sıkı denetlenmesi gerekiyor, bunu gerçekleştireceğiz.İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapı envanterinin oluşturulması konusunda ön protokol yapıyoruz,mutabakat sağlandı. Mimarlar Odası ile birlikte de riskli yapı sahiplerinin bilgilendirilmesi konusunda protokol yapacağız.Üçüncü aşamada dönüşüm sürecinde barınma ihtiyacı olanlar için kira yardımın yanı sıra , geçici konaklama alanları oluşturacağız. Ruhsatsız yapıların yıkım sürecinin devam edilmesi ki geçtiğimiz hafta bir tane ruhsatsız yapıyı yıktık. Bu ülkenin başındaki en büyük belalardan bir tanesi aflardır. Seçim öncesi bir af dedikodusunun yayılmasıyla birlikte bölgemizde de bazı girişimler var. Buradan neye mal olursa olsun tüm kaçak binaların yıkılacağının hem sözünü hem de taahhüdünü veriyorum. Yani kimse ‘kaçak yaparım yanıma kar kalır’ düşüncesinde olmasın. Hepimizin bir tek sorumluluğu var hepimize göre yapılmış olan yasalara uymak. Bunun dışında davranan insanlar elbette ki bunun karşılığını görecekler.”
“150 kişilik tam donanımlı bir arama kurtarma ekibi kuracağız”
AKUT Arama Kurtarma Derneği iş birliğiyle olası afet zamanlarında görev yapmak üzere eğitimli ve donanımlı 150 kişilik ekip kuracaklarını dile getiren Başkan Özyiğit, “Kentsel dönüşüm altyapısına yönelik geçici konutlar için tek tip proje hazırlayarak görüntü kirliliğinin önlenmesini sağlayacağız. Afet zamanlarında görev yapacak bir ekip ki afet eylem planlarımızın içerisindeki en önemli unsurlardan bir tanesi. 150 kişilik tam donanımlı bir arama kurtarma ekibi kuracağız. Bu konuda geç kaldığımız bir gerçek. Bu afet zamanlarında bu konuda adım atalım diye ulus olarak böyle bir bakış açımız var ama unutmak konusunda da bizden daha yetenekli hiçbir ulus yoktur herhalde. Çok çabuk unutuyoruz. AKUT’la yaptığımız bir protokolle bu yapı harekete geçecek. Kendi personelimiz başta olmak üzere sonradan gönüllüleri de ilave edeceğiz. Ama tam bir disiplinle eğitim süreçlerini ihmal etmeyen insanlardan oluşacak. Bir yerde bir deprem ya da bir felaket olduğunda bu ekibimiz bir saat içerisinde hareket etmiş olacak şekilde alt yapısı ve eğitimi tamamlanmış olacak. Binaların yıllık bakımının yapılması, korozyonun ve kiriş zararlarının önlenmesi gibi konularda da Meclis kararı çıkartacağız. Ve bu konuda çalışmalar yapacağız. Yapı denetim firmalarını da bizim oluşturacağımız ilave bir kontrol sistemiyle, kontrol edeceğiz.” diye konuştu.
Mersin’e gelen binlerce depremzedeye destek verdiklerini belirten Başkan Abdullah Özyiğit, “Mersin’e gelen depremzede yurttaşlar için Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 1100 metrekareden oluşan giysi evi açarak, 35 bin depremzedeye hem giysi hem de talep ettikleri diğer ihtiyaç malzemesi desteği verdik. 4 farklı merkezi geçici barınma alanı olarak hazırladık,öğrenci yurtlarımızı depremzedelere açtık ve 1300’ün üzerinde depremzedeye barınma hizmeti sunduk. Yenişehir Belediyesi Fuar Merkezi’mizde Yardım Depolama Merkezi hazırladık. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen yardım malzemelerini burada tasnif ederek, hem bölgeye hem de Mersin’deki yurttaşlarımıza ulaştırıyoruz. Yenişehir Belediyesi Aşevimiz ve Mersin Cemevi’nde günlük 5 bin kişilik yemek pişirerek, kentimize gelen depremzede yurttaşlarımıza ikram ettik. Barınma ve temel ihtiyaç malzemesi sunduğumuz 4 farklı merkezimizde 3 bin yetişkin depremzedeye psikososyal destek verdik. İki farklı noktada çocuk oyun alanları oluşturarak, depremden etkilenen çocuklarımıza atölye uygulamalı psikososyal destek hizmeti sunduk.” İfadelerini kullandı.
Yenişehir Belediyesi deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor
Yenişehir Belediyesi olarak deprem bölgesinde çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Başkan Abdullah Özyiğit, “Depremin ilk gününde bölgeye gönderdiğimiz ekiple arama ve kurtarma çalışmalarına destek verdik. Ayrıca ihtiyaç malzemesi taşıyan 25 tırı bölgeye gönderdik. Eczacı odaları ile hazırladığımız ve ilaç taşıyan iki aracımızı Hatay ve Kahramanmaraş’ta kurulan sahra eczanelerine gönderdik. Talep ve ihtiyaca göre Yardım Depolama Merkezi’mizden malzeme göndermeye devam ediyoruz. Adıyaman Gölbaşı ve Kahramanmaraş Göksun’da mobil mutfaklar kurarak, günde 4 bin hemşehrimize sıcak yemek ikram ettik. 9 Şubat’tan itibaren ekiplerimizle Hatay Samandağ’da temizlik, Adıyaman Gölbaşında ise dezenfeksiyon çalışması yaptık. Samandağ’da 17 gün boyunca 4 araç ve 21 personelimiz görev yaptı. Hatay Kırıkhan’da 2 kamyon ve 6 personelimiz, Adıyaman’da 2 kamyon 3 personelimizle enkaz kaldırma çalışmalarına destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.