27 Kasım 2024

Bayram yaklaşıyorken kurban etini nasıl saklayacağımıza şöyle bir bakalım

Diyetisyen Helin Ilgın Demirci

 

⏰ Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkar. Bu katılık proteinin sindirimini zorlaştırır. Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.

🥩 Etleri küçük parçalar şeklinde saklamak, saklama ömrünü uzatmaktadır. Etler saklandığı zaman zarfında buzdolabı poşetleri içerisinde olmalı ve havayla temasları kesilmelidir.

🧊 Dondurma işlemi hızlı yapılmalıdır. Bu işlem yavaş olursa, büyük buz kristalleri oluşur. Yavaş çözdürme uygulandığında etin dokusu daha az zarar görür. Etin kalitesini korumak için yavaş çözdürme daha uygundur. Çözünme sırasında ve çözündükten sonra gıdada mikroorganizma oluşumu başlar.

🦠 Dondurma işlemi besindeki mikroorganizmaları yok etmez, sadece üremelerini önler.

🥦 Çiğ etler, çiğ meyve ve sebzelerle aynı doğrama tahtasında doğranmamalıdır. Çünkü her besin farklı organizmalara ev sahipliği yapar. Bu besinler temas ettikleri her yüzeye kendisinden kalıntılar bırakır. Aynı kesme tahtasında doğranan besinler “kontaminasyon” dediğimiz olayla mikroorganizmalarını birbirlerine bulaştırırlar.

🥶 Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir. Renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve proteinin oksidasyonunun artmasına neden olabilir.