Büyükşehir Mersin’i Daha Yeşil Yarınlara Hazırlıyor

4572520250107090608

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında iklim değişikliğiyle mücadele ve sıfır atık hedefi doğrultusunda önemli çalışmalara imza attı. Atık yönetiminden yenilenebilir enerjiye, çevre bilinci eğitimlerinden uluslararası iş birliklerine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Büyükşehir, Mersin’i daha yeşil bir geleceğe hazırlıyor.

 Küresel ısınmanın etkilerinin giderek arttığı günümüzde, Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, 2024 yılında da Mersin’i yeşil yarınlara hazırlamak için çalışmalarını sürdürdü. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesinden, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişe ve toplumda çevre bilincinin artırılmasına kadar birçok alanda önemli adımlar atıldı.

Kapsamlı Çalışmalar İçin 3 Şube Müdürlüğü Kuruldu

Mersin’i iklim krizi kapsamında yaşanılacak doğa olaylarına hazırlıklı hale getirmek için İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde; Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü kuruldu. Bu şubeler aracılığıyla, kentte atıkların bertarafından enerji üretimine, toplumun bilinçlenmesinden uluslararası sözleşmelerin uygulanmasına kadar her detay titizlikle ele alınıyor.

720 Bin Ton Atık Bertaraf Edildi, 93 Bin Megavat Elektrik Üretildi

Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, 2024 yılında 720 bin ton evsel nitelikli katı atığı bertaraf ederek, bu atıklardan 93 bin megavat elektrik üretti. 610 bin ton atık, aktarma istasyonlarından düzenli depolama ve bertaraf sahalarına taşınarak vahşi depolamanın önüne geçildi. Kurulan ‘Metan Gazı Depolama Balonları’ sayesinde kesintisiz elektrik üretimi sağlanırken, 43 milyon 867 bin 924 metreküp gazın atmosfere salınımı önlenerek 100 bin hanenin aydınlatma ihtiyacına eşdeğer elektrik enerjisi üretildi.

Tıbbi Atıklar ve Hafriyat Atıkları da Kontrol Altında

2024 yılında 3 milyon 282 bin 434 kilogram tıbbi atık bertaraf edilirken, 1 milyon 271 bin 150 metreküp hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atığının geri kazanım öncelikli olacak şekilde güvenli ve düzenli depolanması sağlandı. Ayrıca, 23 bin 945 metreküp inşaat ve yıkıntı atığı bertaraf edildi. Kaçak hafriyat ile ilgili 11 bin 436 denetim yapıldı.

100 Bina ve Yerleşkeye ‘Sıfır Atık Belgesi’ Kazandırıldı

Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) kapsamında 100 adet bina ve yerleşkeye ‘Sıfır Atık Belgesi’ kazandırıldı ve birimlerde oluşan 95 bin 347 kilogram dönüştürülebilir atığın geri kazanımı sağlandı. Organik atıklardan kompost üretimine de başlayan ekipler, 380 ton organik atıktan 180 metreküp kompost üretti.

“Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz” Projesi Hibe Aldı

Sıfır Atık Yönetimi Müdürlüğü, Avrupa Birliği HORIZON programı kapsamında ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz’ projesi ile hibe almaya hak kazandı. Proje ile denizlerdeki mikroplastiklerin önlenmesine dair farkındalık yaratılacak ve karasal kaynaklı plastik atıkların deniz ortamına ulaşmadan toplanması, geri dönüştürülmesi, yeniden kullanılması ve atık azaltımı konusunda yerinde uygulamalar yapılacak.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde 111 Bin 500 Kişi Ağırlandı

İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürlüğü, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ ile çocuklara çevre bilinci aşılamaya devam ediyor. 2024 yılında 51 deney düzeneği daha eklenen merkez, 119 interaktif düzenek, planetaryum ve gözlem evi alanları ile 13 ilçenin yanı sıra 34 farklı ilden ve birçok ülkeden 111 bin 500 kişiyi misafir etti. Merkezde açılan atölyelerde 1758 öğrenciye eğitimler verildi. Ayrıca, birçok TÜBİTAK projesine paydaş olan merkez, Çukurova Kalkınma Ajansı teknik destek programı kapsamında hibe kazandı.

SECAP ile Somut Adımlar Atılıyor

İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü, ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)’nı tamamlayarak yayımladı. SECAP ile yerel yönetimlerin sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atması amaçlanıyor. Planda, sera gazı azaltım senaryoları ve uyum önlemleri analizleri yer alıyor.

Mersin’de Sera Gazı Emisyonlarının Kaynakları Belirlendi

SECAP’a göre, Mersin’de sera gazı emisyonlarına sebep olan ilk 3 faaliyetin 3 yıllık ortalamaya göre sırasıyla; %45’inin konut ve hizmet binalarından, %24’ünün ulaşımdan ve %22’sinin endüstriyel süreçler ve ürünlerden kaynaklandığı tespit edildi. 2023 yılında Mersin için kişi başına düşen emisyon miktarı 5,38 kg CO2e/kişi olarak belirlendi.

“Mersin İklim Değişikliği Risk ve Kırılganlık Analizi Raporu” Hazırlandı

Mersin için potansiyel iklim risklerini ve bunların sektörler üzerindeki etkilerini değerlendiren ‘Mersin İklim Değişikliği Risk ve Kırılganlık Analizi Raporu’ da 2024 yılında hazırlandı. Raporda, iklim riskleri, aşırı sıcak dalgalar ve ısı stresi olarak belirlendi.

Uluslararası Platformlarda Raporlama ve İş Birlikleri

Büyükşehir, ‘CDP- ICLEI Birleşik Raporlama Sistemi’ne veri girişi yaparak, sera gazı emisyonlarındaki çalışmaları düzenli olarak raporluyor. Ayrıca, ‘İklim Değişikliği Karbon Yönetimi ve İklim Strateji Raporu’ tamamlandı. Kentte bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için Ulusal ve Uluslararası Bisiklet Ağlarına katılım fizibilite çalışmalarına başlandı. ‘CLIMAAX Projesi’ ile de çoklu iklim risklerine karşı kentsel, kıyı ve kırsal alanlarda dayanıklılık oluşturulması hedefleniyor.

Alp: “Atıkları Ekonomiye Kazandırıyor ve Küresel Isınmanın Önüne Geçiyoruz”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Arda Alp, “Kentimizin atık yönetimini yapıp, çevrenin korunmasını sağlayarak daha yeşil bir Mersin’i yaratmak için çalışıyoruz. Atıklarımızı düzenli depolama sahalarımızda yöneterek, vahşi depolamanın yarattığı kirliliğin önüne geçiyoruz.” dedi. Alp, atıkların bertaraf edilmesiyle enerji elde edildiğini ve 2024 yılında 100 bin hanenin aydınlatma enerjisini karşılamaya eş değer güçte elektrik üretimi gerçekleştirildiğini belirtti.

“Geleceğimizi Daha Bilinçli Bir Nesil Yaratarak İyileştirmeyi Hedefliyoruz”

Alp, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin önemine de değinerek, “Merkezimizde öğrencilerimizde çevre bilinci oluşturuyor, iklim değişikliğinin etkileri ve bunlara karşı neler yapmaları konusunda farkındalık faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Geleceğimizi, daha bilinçli bir nesil yaratarak iyileştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu. Alp, tüm vatandaşları merkeze davet etti.