28 Aralık 2024

Büyükşehir, ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı Hazırladı

42360820241227085849

Mersin Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM iş birliğiyle hazırladığı Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (SECAP) tamamladı. Plan, yerel yönetimlerin sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atmasını amaçlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önemli bir adım attı. Haziran 2022’de TÜBİTAK-MAM ile yürütmeye başlanan ‘Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ (SECAP) tamamlanarak, Büyükşehir’in web sitesinde yayınlandı. Belediye Başkanları Sözleşmesi girişimi çerçevesinde oluşturulan SECAP, yerel yönetimlerin sürdürülebilir enerji kullanımı ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut adımlar atmasını sağlamayı hedefliyor.

Mersin’de Sera Gazı Emisyonlarının Kaynağı Belli Oldu

SECAP çalışması sonucunda, 2019-2021 yılları arasında Mersin’deki sera gazı emisyonlarının %45’inin konut ve hizmet binalarından, %24’ünün ulaşımdan ve %22’sinin endüstriyel süreçler ile ürünlerden kaynaklandığı tespit edildi. Kişi başı düşen emisyonlar açısından değerlendirildiğinde, Mersin’deki toplam sera gazı emisyonlarının, Türkiye toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık %3,1’ini oluşturduğu belirlendi.

Büyükşehir, Eylem Planını Uygulamaya Koydu

Büyükşehir Belediyesi, eylem planında belirtilen uyum ve azaltım faaliyetlerinin uygulanma ve izlenme çalışmalarına başladı.

Kaya: “Çevre Dostu Projelerimizi Sürdüreceğiz”

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Nursel Cansu Kaya, “SECAP bünyesinde bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak değil, diğer kurumların da katıldığı paydaş toplantıları gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ise TÜBİTAK-MAM iş birliği ile 2022 yılında başlayan SECAP hazırlanması projemiz, 2024 yılında resmileşerek web sayfamızda yerini aldı.” dedi.

Kaya, “Sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağının %45’lik oranla konut ve kamu binaları olduğunu gördük. %24’ünün ulaşım sektöründen, %22’sinin ise endüstriyel faaliyetlerden gerçekleştiğini gördük. Bunun dışında da Mersin’de kişi başına düşen emisyon miktarımız 9.1 kilogram karbondioksit eşdeğeri olduğunu hesapladık. Türkiye’de bu ortalama 6.35 kilogram karbondioksit eş değeri. Buradan kıyasladığımızda, kentimizde %30’luk bir fazlalık görünüyor.” diye konuştu.

Uluslararası Platformlarda Raporlama Yapılıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin SECAP’ı hazırlamanın yanı sıra, izlenmesi, takibi ve süreçlerle alakalı diğer kurumların yönlendirilmesi ile ilgili de toplantılar gerçekleştirdiğini kaydeden Kaya, “SECAP referans alınarak, 2019-2023 yılını da kapsayacak şekilde sera gazı emisyon envanteri raporunu hazırladık ve bunu da web sayfamızda yayınladık. Aynı zamanda uluslararası platformlarda da iklim değişikliği ile mücadelemizle alakalı görünürlüğümüzü artırabilmemiz için, ICLEI-CDP Track Raporlama Platformu adında bir platforma üye olduk ve burada da raporlamamızı sürdürmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kaya, “Bundan sonraki aşamamız ise; örneğin ulaşım sektöründe master planlamamızda, yenilenebilir enerji tercihlerimizde hizmetlerimizi bu yönde geliştirebilmek. İklim değişikliğine uyum ve azaltım süreçlerinin tamamlanması için, çevre dostu projelerimizi sürdüreceğiz.” dedi.