27 Kasım 2024

Büyükşehir’den Tarsus Prestij Caddeleri Bilgilendirme Toplantısı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Tarsus’ta yapımı sürdürülen ve toplamda 7 kilometreyi bulan Prestij Caddeleri Projesi ile yapımı tamamlanan projeler hakkında düzenlenen toplantıda gazetecileri, STK temsilcilerini ve Tarsus kent dinamiklerini bilgilendirdi.

 

Basın mensupları, STK temsilcileri ve Tarsus kent dinamiklerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda İrde’ye, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Nur Banu Çelik ve Muhtarlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Zeki Aksoy’da eşlik etti.

 

Tarsus Prestij Caddeleri Projesi’nin 17 Temmuz tarihinde başladığını ve İsmet Paşa Bulvarı, Adana Bulvarı, Hilmi Seçkin Bulvarı, Kardeş Şehir Lengen Bulvarı, Muvaffak Uygur Caddesi, Atatürk Caddesi, Cengiz Topel Caddesi ve A. Türkeş Bulvarı’nda düzenlemeler yapıldığını söyleyen Genel Sekreter Yardımcısı İrde, “Amacımız, Tarsus’un kent merkezinde yer alan bu caddelerin yapısında bulunan fiziksel ve işlevsel görsel bozuklukların rehabilitasyonunu sağlamak ve kullanım kalitesini arttırmak” dedi.

 

Bu işlemleri yaparken yolun alt ve üst yapısını yenilediklerini aktaran İrde, “Yıpranmış yolları standart ölçülere getirilerek yaya kaldırımı ve döşeme kaplamaları yeniliyoruz. Yeni kent mobilyaları, çöp kutuları ve peyzaj alanlarını değiştiriyoruz. En önemlisi güzergâhtaki eski elektrik direkleri yenileniyor ve şehrin silüetini bozan havai elektrik hatları yer altına alınıyor. Yeni aydınlatma direkleri de yapılarak duraklarda modern görünüme kavuşacak şekilde düzenleme yapıyoruz” diye konuştu.

 

Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, proje kapsamında yaklaşık 45 bin ton sıcak-soğuk karışım imalat asfalt ve üst yapı işinin yapılacağını, bunun yanı sıra 19 bin 500 metrekare border, 33 bin 500 metrekare doğal malzemeden bazalt kaplama, 40 bin metre yeni elektrik kablosu ve 500 tane de aydınlatma direğinin yenileneceğini kaydetti. İrde, çalışmalarda ilk etabın Eylül ayı başında, diğer etapların ise kademeli bir şekilde yıl sonuna kadar bitirileceğini söyledi.

 

“Çalışmalarımız olağanca hızı ile devam ediyor”

Çalışmalar esnasında sık sık altyapı sorunları ile karşılaştıklarına dikkat çeken İrde, “İnternet olsun, telefon olsun, elektrik olsun, bu altyapılar yani yolun hemen 10-20 santimetre altında, bunlarla karşılaştığımız anda ilgili kurumların gelip bunu onarması ya da deplase etmesini bekliyoruz. Ayrıca çalışmaları yürütürken Tarsus’un tarihi, kadim ve neredeyse tamamı SİT alanı olarak ilan edilmiş bir kent olduğunu asla unutmuyor, bu özenle ve dikkatle çalışıyoruz. Yani tabaka tabaka, yavaş yavaş aşağıya iniyoruz. Birdenbire kazıyı yapamıyoruz. Bu da bizi daha itinalı çalışmanın getirdiği bir sürece itiyor. Bu anlamda çalışmalarımız olağanca hızı ile devam ediyor” ifadelerini kulandı.

 

Konuşmasında eski Şelale Oteli’nin olduğu yerde geçen yıl yarışma projesi olarak hayata geçirilen ‘Şelale Etkinlik ve Yaşam Merkezi Projesi’nden de söz eden İrde, “Burada 10 bin 500 metrekare alan üzerinde 500 kişilik çok amaçlı salon olacak. Bu salon nikâh ve diğer etkinlikler için de kullanılacak. Ayrıca 200 kişilik restoran, yetişkin ve çocuk havuzları, satış birimleri, sahne, özel etkinliklerin yapılabileceği açık etkinlik alanlarının olduğu çok güzel bir kompleks yapacağız. Bu projemizin de önümüzdeki günlerde ihalesini yapıyoruz ve en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Kültür Park ve Sanat Sokağı Projesi

Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’un kent merkezinde yer alan Kültür Park ve hemen yanı başında olan Sanat Sokağı ile ilgili projesinden de söz eden İrde, projenin 32 bin metrekarelik Kültür Park arazisi içerisinde ve yanındaki 290 metrelik Kültür Sanat Caddesi üzerinde yapılacağını söyledi. İrde, “Bu projenin içerisinde 2 bin metrekarelik alan üzerinde açık sinema alanı ve çim amfi ile birlikte etkinlikler de yapılabilecek ve yine bu Kültür Park içerisinde eskiden yer alan su kanalı modern bir tasarım diliyle tekrar canlandırılacak. Engelli vatandaşlarımızın da tam erişiminin olabileceği bir park hedefledik. Yine mevcutta yer alan havuzun biyolojik gölete dönüştürülmesi, restoranının revizyonu yapılarak daha kullanışlı ve etkin kullanılması hedeflenmiştir. Şu anda atıl durumda bulunan Kültür Park Kafe’de tekrar revize edilerek Tarsus kent hayatına kazandırarak çok şık ve güzel bir yapı olarak tamamlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Tarsus’un Tarihi Kent Merkezi Canlandırma ve Koruma Stratejisi

Büyükşehir Belediyesi olarak Tarsus’un Tarihi Kent Merkezi Canlandırma ve Koruma Stratejisi başlıklı bir hedefleri olduğunu da aktaran Genel Sekreter Yardımcısı İrde, “Burada Tarsus’un çok katmanlı tarihi yapısında, farklı dönemlerde gerçekleşmiş olan kültürel ve ekonomik kent yaşantısının, Tarsus’un yapılı çevresine ve sosyokültürel yaşamına yansımış olduğunu görüyoruz. Tarihi Kent Merkezi olarak belirlediğimiz alana yaklaşık 20 ayrı proje paketi düşünüyoruz. Bunu yaparken, başta Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi, Tarsus Müzesi, Mersin ve Tarsus Üniversiteleri ve kentin STK’ları ile birlikte hareket etmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde Tarsus Tarihi Kent Merkezini Canlandırma Ve Koruma Stratejisi içerisinde yer alan projelerin; Zeytin Pazarı Projesi, Barbaros-Tonozlu Yapı Alan Koruma Projesi, Aile Sineması ve St. Paul Meydanı Düzenlemesi, Eski Çırçır Fabrikası ve Yakın Çevresindeki Arkeolojik Alanın Düzenlenmesi, Roma Yolu-Sütunlu Cadde Projesi, Şahmeran Sokak Onarım ve Yeniden İşlevlendirme Projesi, Yaya Hareketi-Sokak Alt-Üst Yapı İyileştirme Projesi, Eski Maruni Kilisesi ve Yakın Çevresi Projesi, Köylü Garajı-Eski Cami Aksı Projesi, Antik Dönem Yol İzleri Projesi, Müftü Han ve Yakın Çevresi Projesi, Ulu Cami Meydanı Projesi, St. Paul Kilisesi Eski Çırçır Fabrikası Projesi, Gözlükule Höyüğü Projelerinden oluştuğunu, ayrıca Çukurova Sanayi İşletmeleri Projesi, Tarihi Su Yapıları Projesi ile Su Kalıntıları Projesi’nin de bu paketin içerisinde yer aldığını kaydetti.

 

Tarsus’ta yapımı tamamlanan projelerden bazıları

Konuşmasının sonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus’ta şimdiye kadar yaptığı hizmetlerin bir bölümünden de kısaca söz eden İrde, “Matematik Evi, Kıyafet Evi, Mola Evi, Altaylılar Okuma Salonu Projesi, Kurs Merkezi, Gülek Duvar Projesi, Yenice Kadın, Çocuk, Toplum Merkezi, Tarsus Doğa Parkı Girişi ve Doğa Kafe Projesi, Sucular Mezarlığı Bağlantı Yolu ile birlikte Belediye Hizmet Binası, daha önce tamamlanan ve Prestij Cadde olarak anılan İstiklal Caddesi Projemiz, Hal İçerisinde Yer Alan Dükkânların Üst Örtüsünün Yapılması ve Tarsus Koordinasyon Şube Müdürlüğü’müzde birkaç imalatla ilgili projeleri şu anda tamamlamış bulunmaktayız. Ayrıca Tarsus’un içerisinde kilometrelerce sıcak asfalt ve sathi kaplama içeren yollarımız ile yakın zamanda başladığımız Paylaşımlı Bisiklet Yolu çalışmamızda devam ediyor” ifadelerini kullandı.