Gazeteci Cinayetleri ve Tutuklamalara Tepki: “Hakikatin Karartılmasına Yönelik Saldırılar Kabul Edilemez”
Kadın Gazeteciler Derneği, DİSK Basın İş Mersin ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Suriye’de öldürülen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için ortak bir basın açıklaması düzenledi. Mersin’de gerçekleşen etkinlikte, gazetecilere yönelik artan şiddet ve baskılara dikkat çekilirken, faillerin bulunup yargılanması çağrısında bulunuldu.
Kadın Gazeteciler Derneği, DİSK Basın İş Mersin ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Suriye’de öldürülen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için Mersin’de ortak basın açıklaması yaptı. Katledilen gazetecilerle ilgili manşet haberlerinin yer aldığı gazetelerin taşındığı açıklamaya, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Nuriye Arslan, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, DEM Parti İl Örgütü, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve gazeteciler katıldı.
“Gazetecilere Yönelik Şiddet ve Tutuklamalar Kabul Edilemez”
Basın açıklamasını okuyan Kadın Gazeteciler Derneği Başkanı Fatoş Sarıkaya, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in öldürülmesini kınayarak, gazetecilere yönelik baskının ifade özgürlüğüne darbe vurduğunu belirtti. İstanbul’da gazetecilere yönelik polis şiddetine de dikkat çeken Sarıkaya, “Gazetecilerin açıklamasını engellemek için 59 kişi işkenceyle gözaltına alındı, 14 gazeteciden 6’sı tutuklandı” dedi.
İktidarın Baskıcı Tavrı Eleştirildi
Gazeteci Özlem Gürses’in ev hapsine alınması ve Seyhan Avşar’a yönelik soruşturma gibi örnekleri hatırlatan Sarıkaya, “İktidar, eleştirilere ve gerçeklere tahammülsüzlüğünü sürdürüyor. Gazetecilere yönelik bu baskı ortamı, hem ifade özgürlüğüne hem de kamuoyunun bilgi alma hakkına ciddi bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.
“Etkin Soruşturma ve Adalet Talebi”
Sarıkaya, Türkiye’de yetkililerin gazetecilerin öldürülmesiyle ilgili resmi bir açıklama yapmadığını vurguladı ve şunları söyledi:
“Türkiye’nin konuya sessiz kalması, vatandaşlık hukuku ve anayasal haklarla bağdaşmamaktadır. Faillerin ivedilikle bulunması, etkin bir soruşturma yürütülmesi ve gazetecilere yönelik haksız uygulamaların son bulması gerekmektedir.”
Kadın Gazeteciler Derneği ve diğer kurumlar, gazetecilere yönelik baskıların sona ermesi için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.