Mersin Büyükşehir’den Muhtarlara Yönelik Kadın-Erkek Eşitliği Semineri
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Daha Eşitlikçi Bir Gelecek Yerelde Başlar” projesi kapsamında muhtarlara yönelik ‘Kadın-Erkek Eşitliği’ semineri düzenledi. Seminere yaklaşık 100 muhtar katıldı ve kadın erkek eşitliği, sivil katılım, kadının her alanda görünür olması, kentsel hizmetlerde muhtarların etkisi, kamusal kapsayıcılık gibi konular ele alındı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nden Önemli Adımlar
Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık’ın konuşmacı olduğu seminerde, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın hizmet kitapçıkları dağıtıldı. Muhtarlara, Büyükşehir’in kadınların ve çocukların yararlanabileceği tüm hizmetleri ve imkanları detaylı olarak aktarıldı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Kadın Şube Müdürü Edibe Sahil, “Yaklaşık 100 muhtara kadın erkek eşitliği konusunda bilgilendirme yaptık. Muhtarlar mahalledeki en yetkin kamu görevlisi ve bütün mahalleye hakim. Muhtarlar bizim için kilit noktada çünkü mahalledeki tüm şiddet olaylarını, erken yaşta evlendirme vakalarını bildirebilirler. Bu nedenle muhtarların şiddet olaylarını bildirme yükümlülüğü var” dedi. Ayrıca, şiddet durumunda başvurulması gereken numaraların ve şiddet türlerinin tanıtıldığı afişler muhtarlara teslim edildi.
Mersin Büyükşehir’in Eşitlikçi Yaklaşımı
Ayşe Kaşıkırık, seminerde eşitlik, kapsayıcılık ve hak temelli yaklaşımlar hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Kaşıkırık, “Türkiye olarak küresel cinsiyet uçurumu raporunda 146 ülke arasında 127. sıradayız. Bu, ülke olarak en büyük sorunlarımızdan biri. Kadınların eğitim, sağlık, siyaset ve sporda karar alma mekanizmalarına katılımında ve gündelik yaşamın tüm alanlarında eşit katılım ve temsili konusunda neler yapabiliriz üzerine konuştuk. Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadınların hem ekonomik hem de sosyal alanlarda görünür olması için birçok proje ve hizmet yaptı. Belediye, kadın dostu ve eşitlikçi bir kent olma yolunda önemli işlere imza atıyor” dedi.
Muhtarlardan Destek
Pirireis Mahalle Muhtarı Aziz Ekinciler, kadın erkek eşitliğinin Türkiye’nin her yerinde aynı düzeyde olması gerektiğini vurgulayarak, “Kadın erkek eşitliği benim ömür boyu benimsediğim bir şey. Türkiye’nin bazı bölgelerinde kadın erkek eşitliği olmuyor. Bu eğitimin çok faydası oluyor” dedi.
Limonluk Mahalle Muhtarı Fatma Bezgin, bu tür eğitimlerde bir araya gelmenin önemine değinerek, “Eğitilen kişi üretici olur. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile çok güzel ortak çalışmalarımız var. Kadın erkek eşit olmasını istiyorum. Maalesef Türkiye’de bu uygulanmıyor” diye konuştu.
Palmiye Mahalle Muhtarı Yusuf Gül, “Bu eğitim çok faydalı olacak. Alacağımız çok dersler var. Vatandaş çok zor durumda. Okula gidemiyorlar. Bunun çaresi eğitimler