27 Kasım 2024

Mersin KESK üyeleri: ”Reddinizi reddediyoruz”

Mersin’de KESK üyeleri her hafta olduğu gibi KHK ile görevlerine son verilen arkadaşlarına destek vermek için eylemlerini bu kez de 68’liler Ormanı’nda gerçekleştirildi.

 

Eylemde mahkeme kararları olmadan verilen red kararlarının iptal edilmesi istendi. KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Mersin Şube Başkanı Zeki Doğan, hükümetin OHAL’i fırsata çevirdiğini söyleyerek, “On binlerce kamu emekçisi sorgusuz ve yargısız ihraç edildi. Tüm itiraz yollarının kapalı olması itirazlara neden olunca ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunu görevlendirdi. Komisyon üyeleri çifter maaş alıp zulüme devamına ettiler. KHK’lar ile ihraç edilen 4.239 KESK’li işlemin iptali için komisyona başvurmuştur. Komisyon aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala binden fazla dosya hakkında karar dahi vermemiştir. Haklarında herhangi bir soruşturma dahi bulunmayan KESK li arkadaşlarımıza komisyonun verdiği ret kararlarını protesto ediyoruz. Anayasa Mahkemesi 5 yıl sonra ‘üyelik’ ve ‘mensubiyet’ kavramlarına açıklık getirip, komisyonun bu gerekçelerle verdiği ret kararlarını hükümsüz kılmaktadır. Derhal zaman kaybetmeden haklarında mahkeme kararı olmayan ret kararları iptal edilmeli ve arkadaşların tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmesi gerekmektedir.” dedi.

 

“Danıştay’a giden dosyalar geri çekilmelidir”

 

“Ne acıdır ki, aralarında şube yöneticilerimizin de bulunduğu en az 17 kişi hayatlarını kaybettikten sonra ‘gitmeyecekleri’ görevlerine komisyon kararıyla iade edilmişlerdir.” diyen Doğan, “Daha bu hafta bir KHK’lı, 4 aylık bebeği olmasına rağmen, bayram günü kendini asarak intihar etti. Bir kez daha haykırıyoruz ki, geciken adalet adalet değildir. 100’den fazla insanımız ise ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle içine girdikleri çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir. RET edilen başvurulardan 344’ü Barış Akademisyenlerine ait olup, 50 dosya ise karara bağlanmayı beklemektedir. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Barış Akademisyenlerine ilişkin OHAL Komisyonu’nun iktidarın talimatı ile aldığı anlaşılan ret kararlarının açıkça suçtur. Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayan Komisyon, iktidarın suçuna ortak olmuştur. Bu anti demokratik uygulamalara karşı fiili, meşru ve demokratik direnişimizi ve hukuki mücadelemizi her ne pahasına olursa olsun, tüm zorlukları göğüsleyerek sürdüreceğiz. Özel yetkilendirilmiş idare mahkemelerinde devam eden dosyalar ve bu mahkemelerin ret etmesi üzerine istinafa veya Danıştay’a giden dosyalar geri çekilmelidir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır. İktidar başta örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır.” şeklinde konuştu.