27 Kasım 2024

Mersinli kadınlar, Bir Tek Kadın’a yöneldi

Teknolojideki gelişim ve dönüşümün iş dünyasında kadın ve erkeğe eşit fırsatlar sunmasından hareketle kadının iş dünyasındaki etkinliğini artırmak isteyen TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu, üzerinde çalıştığı ‘Bir TEK Kadın’ Projesi ile kadınları teknoloji dünyasına hazırlamayı hedefliyor. 

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk başkanlığında Değer Katan Girişimciler Toplantısı’nın 42’incisi düzenlendi. Online platformda yurt genelinden Kadın Girişimciler İl Kurulu Başkan ve Yöneticilerinin katıldığı toplantının ana gündem maddesini Mersin ve Elazığ’ın çalışmaları oluşturdu. Mersin ve Elazığ sunumlarının gerçekleştirildiği toplantı ile 81 ilin çalışmalarının anlatıldığı seri tamamlanmış oldu. TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp ve Yönetiminin katıldığı toplantıda Harp, İcra Kurulu Üyeleriyle birlikte Mersin’de bugüne kadar yürüttükleri çalışmalar, bundan sonraki hedefleri ile projeleri hakkında Türkiye genelindeki kadın girişimcileri bilgilendirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da kadın girişimcileri yalnız bırakmadı. Mersin’de birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasını Kızıltan, “Gördüğünüz gibi hepimiz bir aradayız. Ben ve yönetimim her zaman kadın arkadaşlarımızın yanındayız. Biz motive ediyoruz, onlar da güzel çalışmalar yapıyor. Düzenlediğiniz bu tür toplantılar ise sinerji oluşturması adına çok önemli. Sizlerle yan yana olmaktan gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk ise, “Başkanım sizlerin katkıları çok önemli. Başkanlarımızın desteklediği Kadın Girişimci Kurulları İl Başkanları diğerlerine göre çok daha hızlı yol alıp güzel projeler üretiyor. Bugün de sizi aramızda görmekten mutluluk duyduk” diye konuştu. 

Harp: “Projelerin sürdürülebilir olması önemli”
Mersin olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, ardından hedeflerini aktardı. Hazırladıkları projelerin sürdürülebilir olmasına önem verdiklerini vurgulayan Harp, tarım, sanayi, teknolojiye yönelik çalışmalarını özetledi. İlk olarak tarımda lider olan Mersin’de gençlerin tarımdan uzaklaşmasının önüne geçmek adına yürüttükleri projeye değinen Harp şu bilgileri verdi: 
“Birbirine mesafe olarak yakın ve üretim deseni benzer olan 3-5 köyü birbirine bağlamaya yönelik bir projemiz var. Ortak kullanım depoları, ortak makine parkı kullanıp, ortak eğitimler alıp doğru kurgulanan kooperatif modelleriyle daha güçlü üretim yapmalarını hedefliyoruz. 
Yine bölgemizde güçlü olan bir diğer sektör tekstil. Bu alanda kalifiye eleman ihtiyacını karışlamaya yönelik üniversite – sanayi işbirliğini artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Sanayiciden hibe olarak aldığımız iki adet dikiş makinesi ve kumaşları Mersin Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğrencilerine verdik. Öğrenciler burada öğretmenleriyle birlikte hazırladıkları ürünlerden 25 Mayıs’ta bir defile düzenleyecek. Bu sayede öğrenciler ihracatçı tekstil sanayicileriyle bir araya gelecek. Sonrasında sanayiciler öğrencileri fabrikalarında eğitip mentörlük yapacak.
Aynı şekilde kadın kooperatiflerinin daha etkin, koordineli ve verimli çalışmasına yönelik desteklerimiz oluyor. Kıbrıslı kadın girişimcileri desteklemek ve ortak çalışmalar yürütmek adına temaslar kurduk.”

“Kadının teknolojideki etkinliğini artırmak istiyoruz”
En yeni projelerinin ise “Bir Tek Kadın” ismini taşıdığını bildiren Harp, buradaki TEK kelimesini teknoloji anlamında da değerlendirdiklerini vurguladı. Artık iş dünyasında kas gücünün önemini yetirdiğini, yaratıcılık ve teknolojinin ön plana çıktığını kaydeden Harp, ilkokul çağındaki kız çocuklarından başlayarak kadınları teknolojinin gücü, teknolojiyi kullanarak yapabilecekleri işler konusunda bilgilendirip, teknolojinin iş dünyasındaki eşitliğin yakalanması adına sunacağı fırsatları kaçırmamaları için farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Geleceğin Türkiye’sini Bir TEK Kadın ile kurtarabileceklerini belirten Harp, dijital ortamda düzenleyecekleri toplantılarla rol model buluşmaları gerçekleştireceklerini açıkladı. Harp sözlerini, “Amacımız kadınların dijital dünyada, dijital ekonomide bilgi iletişim teknolojisinde, yüksek teknolojili ekonomi dünyasında daha çok var olmasını sağlamak” diye tamamladı.