Nuhoğlu, ana konteyner limanı için Mersin’i adres gösterdi
Mersin’in lojistik bir üs olduğunu dile getiren UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, uzun süre önce planlanan ana konteyner liman yatırımı için Mersin’den daha uygun bir yer olamayacağını belirtip, hinterlantta yer alan tüm illerdeki sektör temsilcilerinin de aynı fikri paylaştığını söyledi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin, Adana, Kayseri, Gaziantep, Konya temsilcileriyle birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Fuad Budur, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ile Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani görüşmede UND Heyetiyle birlikte kentteki planlanan lojistik yatırımlarını değerlendirdi.
Özellikle Ana Konteyner Liman yatırımı ile Uluslararası Lojistik Köy yatırımının ele alındığı görüşmede MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Kentin şiddetle ana konteyner liman yatırımına ihtiyacı var. Bu sayede 2 milyon TEU’nun üzerindeki liman kapasitesi 12 miyon TEU’ya yükselecek ve Doğu Akdeniz’deki yükün büyük bölümü kentimizden elleçlenebilecek. Bu durum yalnızca Mersin değil gerek hinterlandımızın gerekse ülkemizin zenginliğini artıracaktır” ifadelerini kullandı. Ardından Uluslararası Lojistik Köy yatırımını değerlendiren Kızıltan, Almanya’da katıldığı Fruit Logistica Fuarı’nda Trieste Liman standını ziyaretini hatırlatarak, şunları söyledi:
“Orada yaptığım görüşmede özellikle gıda konusunda soğuk zinciri bozmamak adına farklı yatırımlara gidildiğini anlattılar. Biz de bu köyü planlarken dünya ile entegre olabileceğimiz, ana konteyner limanı ve Mersin Limanı ile koordineli, tren ve otoyol bağlantılarını bütün olarak tasarlayıp, doğru planlayarak işe başlamalıyız.”
“Ülke ihracatla kalkınacaksa yatırım kaçınılmaz”
Yaptığı incelemelerde Mersin Limanı’nın tam kapasite çalıştığını ve gelen talebe yanıt veremez olduğunu gördüğünü anlatan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise, “İhracatla kalkınma hedefi olan bir ülkenin limanına gelen bir gemiyi 11 günde boşaltabilme lüksü bulunmuyor. Bu tarz söylemleri duyduğumda çok şaşırdım. Mersin, lojistik sektörünün tartışmasız merkezi ve Ana Konteyner Limanı’nın da Uluslararası Lojistik Köyü’nün de burada yapılması gerektiğini yalnızca biz değil, Mersin’in hinterlandındaki diğer illerde faaliyet gösteren lojistik firmaları da söylüyor” dedi.
“Türkiye ciddi bir avantaj elde etti”
Lojistik sektörünün internet altyapısı gibi tüm sektörlerin altyapısını oluşturduğunu kaydeden Nuhoğlu, “Pandemiyle birlikte sektör bir dönem zorlu günler geçirse de verdiğimiz mücadelelerle üstesinden gelip çözümler ürettik. Şimdi karşımıza Rusya – Ukrayna Savaşı çıktı. Kötü oldu. Artık Kuzeyden Orta Asya’ya yapılan taşımaların hiçbirisi o bölgeden geçemeyecek. Böylece tüm hareket Türkiye üzerinden olacak. Unutulmamalı ki, Türkiye lojistikte bir köprüdür. Bu özelliğimize yakışır şekilde yetkinliklerimizi artırmalı, ihtiyaçlarımızı giderecek yatırımları fırsatları kaçırmadan önce tamamlamalıyız” ifadelerini kullandı.
MTSO’daki görüşme sonrasında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret eden UND Heyetine MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı Hamit İzol da eşlik etti. Başkan Seçer ile de Uluslararası Lojistik Köy yatırımı konusunda değerlendirmeler yapıldı.