27 Kasım 2024

 

Diyetisyen Helin Ilgın Demirci

Razaman ayında ne zaman tartılmalıyız?
Sahurdan 10-12 saat sonra tartılmak doğru olacaktır.

İftar sonrası şişkinliğin oluşmaması için ne yapılmalı ?
İftara az su içerek başlayın. İftardan 1-2 saat sonra doya doya su içebilirsiniz.
Çorba tükettikten sonra biraz dinlenin. 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçin. Bu, tokluk sinyalinin oluşmasını sağlayarak saldırı davranışı geliştirmesine engel olur, porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olur, şişkinliğin önüne geçer.
Midenizi tıka basa doldurmayın, hızlı yemek yemeyin. İftar-sahur arasında tüketeceğiniz besinleri, porsiyonlayarak öğünlere dağıtın. Birden fazla yememiş olacak, aynı zamanda sağlıklı ve dengeli beslenmiş olacaksınız.
Gaz yapan sebzeleri ya da kurubaklagilleri pişirirken içine mutlaka kimyn ekleyin. Kimyon, bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek sizi rahatlatacaktır.
Yemek sonrası mutlaka hareket edin, uzanmayın. Hareketsizlik, bağırsak hareketlerini yavaşlatarak sindirimi zorlaştırır.

İftardan sonra su içme düzeni nasıl olmalıdır?
Orucunuzu 1-2 bardak su ile değil, daha az su tüketerek açın. İftardan 1-2 saat sonra doya doya su tüketebilirsiniz. Sıvı- mineral dengesini sağlamak için iftar sonrası 1 şişe maden suyu da tüketebilirsiniz.

Ramazan ayında kabızlık yaşamamak için ne yapılmalı?
Ramazan ayında yaşanan en büyük sorunlardan biri de bağırsak hareketlerinin azalması… Bu duruma bir de hareket ve meyve ve sebze tüketim miktarının azalması eklenince kabızlık yaşanması kaçınılmaz oluyor. Bu sebeple yine sahurda kuru meyve tüketimini artırmanız, iftarda tahıl ve sebze içeriği yüksek çorbalara ve bol yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanmış salatalara ve sebze yemeklerine yer vermeniz kabızlık şikayetinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır. Yine bağırsak sağlığını korumak adına iftardan sonraki ara öğünde 1 porsiyon meyve tüketmenin ve 2 saat sonra yapılan egzersizin sindirim sisteminize iyi geldiğini göreceksiniz. Bir de en önemlisi, tabii ki su tüketimi. Sahurda 1 litre, iftardan sonra da 1-1.5 litre kadar su tüketimine özen göstermeniz kabızlık şikayetlerinizi hafifletecektir.

 

Sahur yapmazsak kilo verebilir miyiz?
Gün boyunca alamadığımız enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamak için sahur yapmalıyız. Sahura kalkılmadığı zaman ise açlık süresi daha da uzadığı için bireylerde hipoglisemi kaynaklı yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık ve halsizlik gibi belirtiler görülebiliyor. Hem genel sağlığımızı olumlu yönde etkilemesi adına hem de oruç tutulan süreci iyi yönetmek adına mutlaka sahura kalkmalıyız.