Seçer: “Birlik, huzur, kardeşlik içerisinde bu ülkeye hep beraber hizmet etmeye devam edeceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle 18-24 Eylül tarihlerinde bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilmekte olan ‘Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı’na katıldı. Törende Başkan Vahap Seçer, ilin kalfasına ödül ve plaketini takdim etti.
Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ile Talat Dinçer, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Veysel Sarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, kent protokolü, esnaf ile öğrenciler katılım sağladı.
Seçer: “Birlik, huzur, kardeşlik içerisinde bu ülkeye hep beraber hizmet etmeye devam edeceğiz”
Başkan Vahap Seçer konuşmasında; kadim bir kültür olan Ahilik kültürünün Anadolu topraklarında 800 yıldır var olduğunu belirterek, “O günün doğruları neyse, bugünün doğruları da aynı. Biz de çocuklarımıza doğruluğu, dürüstlüğü, kardeşliği, birliği, beraberliği, çalışmayı, azmi, nasihat ediyoruz. Bu topraklarda doğmaktan onur duyan bu ülkenin bir vatandaşı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik, huzur, kardeşlik içerisinde bu ülkeye hep beraber hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
“Büyükşehir Belediyesi’nin imkânları dâhilinde sizlere katkı sunmaya çalıştık”
Büyükşehir Belediyesi olarak, esnafın sorunlarına çözüm üretebilecek kurumlardan biri olduklarını da sözlerine ekleyen Seçer, Mersin ESOB ile birlikte bu sorunları nasıl çözüme kavuşturabileceklerine dair çalışmalar yürüttüklerinden bahsetti. Seçer, “‘Biz her şeyin en iyisini biliriz’ anlayışıyla değil; ‘Esnaf kardeşim ne söylüyor, ne talep ediyor, bunun doğrusu ne?’ deyip bir muhakeme sonucu hep beraber Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde ve imkanları dâhilinde sizlere katkı sunmaya çalıştık” diye konuştu. Mersin’de 60 binden fazla işyeri bulunduğunu ve Mersin’in toplam 69 odaya sahip olduğunu ifade eden Seçer, esnaflığın Mersin’deki ekonominin lokomotifi olduğunu vurguladı. Seçer, “Esnaf demek; sokağın huzuru ve güvencesi; orada yaşayanların arkadaşı, abisi, kardeşi demek” ifadelerini kullandı.
“Yüzlerce yıllık Anadolu geleneksel esnaf yapısı da eski günlerini arar duruma geliyor”
Esnaflığın sıkıntılı günler yaşadığını ve AVM’lerin esnafa etkisini anlatan Seçer, “Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, modeller değişiyor, AVM’ler, zincir marketler geliyor. Yüzlerce yıllık geleneksel esnaf yapısı da eski günlerini arar duruma geliyor. Bunlar iyi dilek, niyet ve istekle çözülmez. Bunlar Ankara’da, parlamentoda yapılacak olan yasal düzenlemelerle olur. Ama hep AVM lobisi üstün çıktı. Bu konuda mutlaka yasal düzenlemeler yapılıyor ama bunun yetersiz olduğunu düşünüyorum” dedi.
Belediyelerin de bu konuda hassas olmaları gerektiğini kaydeden Seçer, “Belediyeler her önüne gelen evrakı imzalayıp AVM izni vermemeli. Bu konuda esnafın yanında olmalı. Paranın bir kese, bir cep tarafından kazanılması değil, binlerce insan tarafından hakça bölüşerek kazanılması toplumsal barış ve huzur için de son derece önemlidir. Elbette ki esnafımızın finans sorunu var. Bu herkesin sorunu. Ekonomik dalgalanmalar bütün sektörleri etkilediği gibi esnafımızı da etkiliyor. Vergi yükleri; esnafın sabit gideri, geliri artık onun kısmetine. Bismillah der, dükkanını açar ama Bismillah deyip dükkanı açtığında vergi yükü, elektrik ve su faturası durmaz. Esnaf zor koşullarda mesleğini icra ettiği için devlet mekanizmasının bu konuda esnafın topluma sağladığı katkıları da düşünerek, daha pozitif bakış açısı içerisinde olmalı” diye konuştu.
“İhtisas sanayi siteleri oluşturulmalı”
Mersin’in en önemli sorunlarından birinin kentte ihtisas sanayi sitelerinin olmayışı olduğuna dikkat çeken Seçer, kentin çok büyük bir hızla büyüdüğünü, gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının Mersin’i dünyanın sayılı saygın şehirlerinden birisi yapabileceğini belirterek, “Bu nedenle Mersin’de artık esnafın da meslek bazında kümelenmesi, daha iyi hizmet verebilmesi, daha iyi ortamlarda mesleğini icra edebilmesi için bu konuda başta belediyeler olmak üzere işe el atmak zorundayız. Belediyeler ile bitmiyor. Sadece büyükşehir ve ilçe belediyesi ile bitmez. Bakanlıktan silsile şeklinde olmalı. Bütün kurumların; Hazine arazilerinin tahsisi, Büyükşehir’in ve diğer kamu kuruluşlarının da altyapı desteği ile hızla bu tip ihtisas sanayi sitelerinin gerçekleşmesi gerekiyor” dedi. Akdeniz ve Toroslar ilçesinin sanayiye uygun yerler olduğunu ifade eden Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak her iki bölgede de 1/5000’lik plan çalışmalarında önemli yol kat ettiklerini söyledi. İlçe belediyelerinin de 1/1000’lik planları gerçekleştirdiğini dile getiren Seçer, bu çalışmalar sayesinde esnafın daha kolay arazi temini yapabileceğini belirtti.
“Projelerimizde esnafı da işin içerisine dâhil ediyoruz”
Büyükşehir Belediyesi’nin esnafı desteklemek adına Mersin ESOB ile birlikte önemli işbirliklerine imza attığını aktaran Seçer, Halk Kart uygulamasından faydalanan vatandaşların, anlaşmalı 403 bakkaldan alışveriş yapmaları sağlanarak yıllık toplam 46 milyon 150 bin lira tutarın kent esnafına aktarıldığını söyledi. Bu rakamın Ocak ayından sonra yıllık 70 milyon liranın üzerine çıkacağını vurgulayan Seçer, “Bu destekler esnafın cebinde biriktiği zaman kocaman, iyi bir bereket olur, rızk olur. Bu açıdan yapacağımız projelerde, projeksiyonlarda esnafı da işin içerisine dâhil ederek çok daha iyi işler yapma gayreti içerisinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum” diye konuştu.
“Çocuklarımızı meslek liselerine yönlendirebileceğimiz cazibeyi yaratmak zorundayız”
Konuşmasının sonunda kalifiye eleman sorununa da değinen Seçer, Büyükşehir olarak açtıkları meslek edindirme kurslarından söz etti. Seçer şunları kaydetti: “Çocuklarımızı meslek liselerine yönlendirebileceğimiz cazibeyi yaratmak zorundayız. Şoför, iş makinesi operatörü, kaynakçı, mobilya ustası, elektrik ve makine teknisyeni gibi birçok alanda eleman bulamıyoruz. Herkes çocuklarını belediyeye aldırmak için uğraş sarf eder ama bizim bu alanlarda açığımız var. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne eleman bulamıyoruz. Birçok yerde farklı meslek gruplarında meslek edindirme kursları açtık. Yaptığımız çalışmalarla, açtığımız meslek edindirme kursları ile tekstil eğitiminden kaynak eğitimine, sanayi dallarına ait kurslardan dil kurslarına kadar birçok konuda çocuklarımızın meslek edinmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti gösterme çabası içerisindeyiz.”
Pehlivan: “Ahilik kültürü ülkemiz için bir büyük kültür hazinesidir”
Ahilik kültürünün, büyük bir hazine olduğunu ifade eden Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise “Ahilik kültürü Türk milleti, milletimiz, devletimiz ve ülkemiz için bir büyük kültür hazinesidir. Ahilikte esnaflık kültürü ön plana çıkmış olmakla birlikte Ahilik hem dünyevi hem uhrevi prensipler ihtiva etmesi vesilesiyle bütün hayatı kuşatan bir anlayış ortaya koyar” dedi.
Kış: “Ahiliğin gerçek ölçüsü hak ve adalettir”
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Ahiliğin hoşgörünün, dayanışmanın ve ticaretteki ahlakın sembolü olduğundan bahsederek, esnaf bir ailenin çocuğu olarak iş hayatına başladığını anlattı. Kış, esnafın sıkıntıları ve sorunlarını çok yakından bildiğini kaydederek, “Ahiliğin gerçek ölçüsü hak ve adalettir. Bizler esnafın sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını kaydeden Kış, “Bu süreçte esnafımızın gördüğü zararları çok net görüyoruz. Her birinizin artık günlük kazanıp, günlük yaşayacak noktaya geldiğinizi biliyoruz. Daha doğrusu zar zor ayakta durmaya çalıştığınızı da biliyoruz” diye konuştu.
Dinçer: “Ahiliğe sahip çıkmak boynumuzun borcu”
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de, Ahiliğin tek amacının iyi bir insan yetiştirmek olduğunu anlatarak, “Ahilik; kardeşlik, yoldaşlık, yol arkadaşlığı demek” diye konuştu. Dinçer, Meclis açıldığında esnafın sorunlarını dile getireceklerini de kaydederek “Özlük haklarınızla ve vergilerle ilgili sıkıntılar var. Sosyal güvenlik yükünüz ağır, sıkıntılar var. Bunların hepsini biliyorum” dedi.
Kıratlı: “Ahilik kardeşlik, birlik ve beraberlik demek”
AK Parti Mersin Milletvekili Ali Kıratlı da, “Ahilik kardeşlik, birlik, beraberlik, kucaklaşmak, paylaşmak demek. Apartmanımızda oturan insanlarımızın çocukları aşağıya indiği zaman onlara kendi çocuğumuz gibi bakmak demek. O yüzden bir esnaf olduğum için, bir esnaf çocuğu olduğum için de her zaman her yerde onur duyuyorum” dedi.
Yılmaz: “Ahilik teşkilatı bugünlere kadar süzülüp geldi”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise “Batı Medeniyetleri Avrupa Orta Çağ karanlığındayken, ustanın ve çırağın ilişkisini iş, ticaret, rekabet, tüketici hukukunu ve buna ilişkin bir disiplini ortaya koyan, Anadolu’da güçlü bir ticaret merkezi olmasını sağlayan, zor günde de vatan savunmasında aktif görev alan Ahilik Teşkilatı üyelerini ve kurucusu Ahi Evran’ı rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Sarı: “Pirimiz Ahi Evran bizlere; kardeşliği, cömertliği, dürüstlüğü öğütler”
Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı, Ahi Evran Geleneğinin Türk ve İslam Medeniyetlerinin ortak bir ürünü olduğunu ve bin yıldan uzun bir süredir bu topraklarda hayat bulduğunu vurgulayarak, “Pirimiz Ahi Evran ve Ahi kültürümüz bizlere; kardeşliği, cömertliği, dürüstlüğü, eli açık olmayı ve dayanışmayı öğütler. Devletimizin ve milletimizin her koşulda yanında olmayı, bir ve birlik içinde olmanın önemini hatırlatır” dedi.
Çakır: “Ahilik; birlik olmaktır”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da, kendilerini bazen tüccar, bazen tacir, bazen iş insanı, bazen de girişimci olarak tanımladıklarını, ancak tüm bu sıfatların üstünde esnafın daha derin bir anlamı olduğunu kaydetti. Çakır, “Diğerlerinin para, kar ve rekabet duygusu merkezdeyken, esnaflıkta insan merkezdedir. Ahilik; birlik olmaktır ve ekonominin merkezine, ahlakı, dayanışmayı, işbirliğini almaktır” dedi ve tüm esnafın Ahilik Haftası’nı kutladı.
Protokol konuşmalarının ardından ise Şed Kuşatma Töreni’nin temsili gösterisi ve Halk Oyunları Gösterisi yapıldı. Yapılan Ödül Töreni ile de İl’in Ahisi, İl’in Kalfası ve İl’in Esnaf ve Sanatkarlarına ödülleri takdim edildi. Program kapsamında; mesleğinde yarım aşırı aşmış esnaf ile kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden esnafa da plaketleri sunuldu. Program, geleneksel Ahilik pilavı ikramı ile son buldu.