27 Kasım 2024

Tırmıl Mercek’teki Kaynak Atölyesi’nde Eğitimler Başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Yenişehir MERCEK’in ardından Tırmıl Sanayi Sitesi’ndeki MERCEK’in kapılarını kursiyerlere açtı. Tırmıl MERCEK’te açılan Kaynak Atölyesi’nde eğitim alan kursiyerler hem pratik, hem de teorik derslerine devam ediyor. Tüm gün süren eğitimlerin ardından sınava girecek olan kursiyerler Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) almaya hak kazanacak. Kursiyerler böylelikle hem kurumlarda, hem de kaynak işi ile ilgili birçok firmada görev alabilecek.

Tırmıl MERCEK’te eğitim alan kursiyerler memnun

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin finansman sağladığı Tırmıl MERCEK, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Tırmıl Sanayi Sitesi Kooperatifi işbirliğinde hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi ile Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan ve yürütülen proje kapsamında açılan kaynak atölyesi ve dikiş kursları eğitimleri sürüyor.

 

Kaynak Atölyesi’ne başlayan kursiyerler, haftanın 5 günü 9.00-16.00 arası, hem teorik hem de pratik eğitim görüyor. Aldıkları pratik eğitimler kapsamında kursiyerler kamelya, bank, çöp kovası gibi nihai ürünler de ortaya çıkarıyor. Kaynak işinde çalışan ve belge almak isteyen vatandaşlar için ise, talebe göre akşam kursu açılması planlanıyor. Ayrıca Tırmıl MERCEK’te yakın zamanda Metal Sac İşleme Atölyesi de açılacak.

 

“Buradan alınan belgenin uluslararası geçerliliği var”

 

Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı olarak görev yapan Tırmıl MERCEK Sorumlusu ve aynı zamanda metal öğretmeni Rıdvan Yeşil, yaklaşık 5 haftadır derslerin devam ettiğini ifade ederek, “Burasının asıl amacı; belgesi olmayan, meslek sahibi olmayan kursiyerlerimizi, vatandaşlarımızı meslek sahibi yapmak. Kurs sonunda Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) belgesi verip, kursiyerlerimizi mezun edeceğiz. Belgenin uluslararası geçerliliği var. Alanlarına göre belgenin yenileme süresi, 3 yıl ile 5 yıl arası değişmektedir. Sektörde kaynakçı olarak iş bulabilirler. Şu an haftanın 5 günü sabah 9 akşam 4 şeklinde teorik ve uygulamalı olarak derslerimiz devam ediyor. Yakın zamanda metal saç işleme atölyemiz de açılacak” dedi.

“MYK belgelerini ve sınav ücretlerini de biz karşılıyoruz”

 

Herhangi bir meslek sahibi olmayan 18-35 yaş arası tüm vatandaşları kurslara davet eden Yeşil, “Belgesiz çalışmasınlar, belge sahibi olsunlar. Yaptıkları iş hakkında daha tecrübeli, daha deneyimli olsunlar. Kaynakçı olarak çalışıyorlar, ama belgeleri yok. Belgesiz çalışmasınlar ve almış oldukları belge sayesinde daha rahat, daha güvenli bir iş bulabilirler. Kursumuz bütün vatandaşlarımıza ücretsiz olup, kayıtlar devam etmektedir. Kursiyerlerimizin MYK belgelerini ve MYK sınavlarının ücretlerini de biz karşılıyoruz. Ayrıca yine ücretsiz servis ve öğle yemeği imkanımız var” diye konuştu.

“Meslek sahibi olmak isteyen herkesi buraya bekliyoruz”

 

Fen İşleri Dairesi’ne bağlı olarak görev yapan ve Tırmıl MERCEK’te kaynak ustası olan İbrahim Ay, “Usta öğretici belgem olduğu için, buraya gelen kursiyerlere kaynak eğitimi veriyorum. Burada elimizden geldiği kadar onlara, onların anlayabileceği şekilde eğitimi hızlandırılmış bir şekilde veriyoruz. Eğitimimiz 2 ay sürüyor. Bu 2 ayın sonunda sınavda başarılı olanlara belgelerini veriyoruz. Bu belge ile herhangi bir işyerinde kaynak ustası olarak işe başlayabilirler. Meslek sahibi olmak isteyen herkesi buraya bekliyoruz” dedi.

 

Talepler doğrultusunda sanayide çalışan, fakat belgesi olmayan vatandaşlara yönelik akşam kurslarının da açılacağını söyleyen Ay, “Akşam kurslarımız talepler doğrultusunda ilerleyecek. İlerleyen günlerde sac işleme eğitimi de vereceğiz. Talepler doğrultusunda akşam kurslarımızı 18.00-21.00 arası vereceğiz. Sanayide çalışan, işine devam eden, fakat belgesi olmayan insanlara yönelik eğitim vereceğiz” diye konuştu.

 

“Bu bize altın tepside sunulmuş bir proje”

 

Kursiyerlerden Mahmut Durdu, atölye programını Büyükşehir Belediyesi’nin Teksin uygulamasında gördüğünü ve başvuru yaptığını, kısa sürede de eğitimlere başladıklarını anlatarak, “Şu an kendimizi sanki çocukluğumuzdan beri bu işi yapmış gibi görüyoruz. Potansiyelimiz var. Şu ana kadar gördüğümüz eğitimin neticesini, Mesleki Yeterlik Belgesi’ni almak için müfettişler eşliğinde yapılacak olan bir sınavda alacağız inşallah” dedi.

 

Mesleki Yeterlik Belgesi sahibi olanla olmayan arasında büyük fark olduğunu sözlerine ekleyen Durdu, “Burada iş güvenliğinden, malzemenin, makinenin yapısına kadar her şey öğreniyoruz, ama dışarıda sadece görerek yapıldığı için çok fazla bilgi şansı olmuyor. Özellikle devletin sunmuş olduğu iş olanaklarında ilk önce istenen bu belgedir. Bu belge olmazsa, sadece küçük esnafın yanında yardımcı usta gibi çalışmak mümkün olabilir. Bu bize altın tepside sunulmuş bir proje. Bu işi yapmak isteyen insanların ilk yapması gereken şey, burada işi öğrenmeleri ve belgeyi almaları. Bunu bir altın bilezik olarak takmaları” diye konuştu.

 

“Burası pratik ve teorik olarak çok kaliteli bir eğitim sunuyor”

 

Kursiyerlerden Fırat Gözübüyük ise su altı teknolojisi bölümüne hazırlandığını ve su altı kaynakçısı olmak istediğini belirtti. Gözübüyük, “Burayı Teksin uygulamasından gördüm.  Gün boyunca hep kaynak yapıyoruz. Başımızda hoca var. Bir gün masa yapıyoruz, bir gün mangal yapıyoruz. Yani boş geçen günümüz olmuyor. Gaz altı kaynağını öğrendik. Gaz altı kaynakçısı olabiliyorsun, garanti mesleğin oluyor. Ben su altı teknolojilerinden ilerleyeceğim, su altı kaynakçısı olacağım. Herkesin bir hayali var, benim de var. Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu kursu, kaynakçılığa başlangıç olarak kabul edebilirim. Burası pratik olarak, teorik olarak çok kaliteli bir eğitim sunuyor. Kaynak işinde ilerlemek isteyen arkadaşlar gelsinler” dedi.